17.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Gemeente Teylingen in de top 3 ‘meest hondvriendelijke’ gemeentes van Nederland!

Teylingen – In Nederland zijn er in totaal zo’n 1.9 miljoen honden, dit betekent dat 1 op de 5 huishoudens een hond heeft. Voor iedere hondenliefhebber is het dan ook van groot belang dat er in zijn/haar gemeente een goed hondenbeleid gehanteerd wordt. Daarom hebben de Koninklijke Hondenbescherming en de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland gezamenlijk een nieuw initiatief gelanceerd: vanaf 2022 wordt er jaarlijks een prijs uitgereikt aan de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland.

Hondenbeleid Teylingen

Het gemeentelijk hondenbeleid dient niet alleen gericht te zijn op het zorgen voor voldoende faciliteiten, zoals speciale hondenpoepafvalbakken en gratis poepzakjes, maar ook op het creëren van een acceptabel aantal veilige en aangename losloop- en uitlaatgebieden. Daarnaast is het van essentieel belang dat er een echte dialoog plaatsvindt tussen de gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters om voldoende draagvlak te krijgen om eventuele problemen samen op te lossen.

Ook zijn de organisaties tegen de heffing van hondenbelasting als deze alleen wordt gebruikt voor algemene middelen. Als doelbelasting kan de belasting zinvol zijn omdat de opbrengsten dan ten goede komen aan voorzieningen voor honden en hun eigenaren. Helaas wordt de belasting hiervoor maar zelden gebruikt. Als laatste vinden de organisaties het heel belangrijk dat gemeenten beleidsregels bijtincidenten hanteren.

Hondenbelangen

Via nieuwsbrieven en social media kanalen hebben de hondenbelangen vertegenwoordigers meer dan 30.000 mensen gevraagd om hun gemeente te nomineren als men tevreden is over het hondenbeleid. Uit deze gemeentes is door een onafhankelijke jury een top 3 samengesteld, waaronder gemeente Teylingen. Redenen hiervoor zijn onder meer dat Teylingen geen hondenbelasting heft, dat er omheinde honden uitrenplaatsen en veilige losloopgebieden in de verschillende dorpen aanwezig zijn, de aanwezigheid van voldoende gratis poepzakjes en vuilnisbakken en het Platform Hondenvrienden Teylingen.

Wilt u dat Gemeente Teylingen de titel wint? Dan kunt u vanaf dinsdag 20 september op de gemeente stemmen door het filmpje over Teylingen te liken op  https://www.facebook.com/raad.vanbeheer of https://www.facebook.com/Hondenbescherming.

De uiteindelijke winnaar zal op 13 oktober bekend gemaakt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio