7.7 C
De Bilt

Teylingen beschermt waardevolle bomen

Teylingen Welke bomen zijn zo bijzonder van uiterlijk, zo uniek qua soort, zo speciaal vanwege hun geschiedenis of zo oud dat zij het waard zijn om extra beschermd te worden? Gemeente Teylingen beschermt deze bijzondere bomen. Er zijn meer dan 200 van dit soort bomen in de gemeente, deze bomen worden ‘waardevolle bomen’ genoemd.

Deze bomen zijn vastgelegd op een waardevolle bomenlijst. De lijst vullen we dit jaar aan. Waardevolle bomen zijn beeldbepalend, van een zeldzame soort of vorm, ecologisch belangrijk, of van cultuurhistorische waarde voor de gemeente.

Nomineer een boom

Als inwoners kunnen een eigen boom, of een gemeentelijke boom, nomineren als waardevolle boom. De genomineerde bomen worden getoetst aan bepaalde criteria. Boomeigenaren ontvangen voor deze toets in de zomer van 2021 een uitnodiging. Deze toets zal in september en oktober 2021 plaatsvinden en in november volgt de uitslag. Alle goedgekeurde bomen krijgen een plek op de lijst ‘waardevolle bomen van gemeente Teylingen’.

Een boom aanmelden

Inwoners kunnen een boom waarvan zij denken dat deze in aanmerking komt voor vastlegging op de waardevolle bomenlijst aanmelden door een e-mail te sturen naar: bomen@HLTsamen.nl , de aanmelding moet voor 26 juli 2021 binnen zijn.  Het volgende moet duidelijk in de aanmelding staan: naam, adres en een zo duidelijk mogelijke locatie van de boom (bijvoorbeeld: boom voor huisnummer 15, boom in mijn achtertuin, of locatie aangegeven op een kaart).

Checklist waardevolle boom

Een boom die mogelijk wordt opgenomen op de waardevolle bomenlijst, moet aan de volgende voorwaarden (criteria) voldoen. De boom:

·  is minimaal +/- 60 jaar oud;

· is in goede gezondheid, met voldoende ruimte (bovengronds en ondergronds) om in de huidige situatie (dus zonder extreme snoei of aanpassing van de omgeving) nog minimaal 10 jaar door te groeien;

· is eigendom van de gemeente, of van de inwoner zelf;

· moet goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg;

· Of heeft een bijzondere eigenschap waardoor de boom waardevol is. Als de boom bijzondere cultuurhistorische waarde heeft, voeg dan aanvullende informatie toe (denk aan oude foto’s, en andere documenten die de geschiedenis van de boom aangeven).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio