10.2 C
De Bilt

Tijdelijke noodsteun voor maatschappelijke organisaties met hoge energiekosten

De gemeente Leiderdorp verleent tijdelijke noodsteun aan Leiderdorpse maatschappelijke organisaties, die door de hoge energieprijzen in financiële nood (dreigen te) komen. Dat heeft de gemeenteraad op 30 januari besloten. De noodsteun is beschikbaar voor organisaties in de branche sport, kunst, cultuur en recreaties, die aandacht hebben voor het bevorderen van activiteiten voor inwoners, zonder winstoogmerk. De gemeenteraad reserveert hiervoor in het voorstel € 300.000,- uit de behoedzaamheidsreserve.

De subsidie is bedoeld om in urgente gevallen de mogelijkheid te bieden om de komende periode de hoge energiekosten te overbruggen en/of maatschappelijke organisaties die buiten de landelijke regelingen vallen te compenseren voor hun hoge energiekosten. Het gaat om organisaties die dreigen om te vallen door de hoge energiekosten.

Wethouder enthousiast over noodsteun

Verantwoordelijk wethouder Romeijn, is enthousiast over de noodsteun: “Veel maatschappelijke organisaties kampen nog steeds met de gevolgen van de coronacrisis. Daar komen de nieuwe uitdagingen van deze energiecrisis bij. We hopen ze met deze maatregel een steun in de rug te kunnen geven en zo de vele fijne voorzieningen voor sport, kunst, cultuur en recreatie in Leiderdorp in stand te kunnen houden.”

Duurzaamheidsmaatregelen

Om ook in de toekomst de energiekosten te kunnen betalen worden verenigingen naast deze noodsteun ook actief door de gemeente aangemoedigd om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Organisaties kunnen bijvoorbeeld met een duurzaamheidsscan zich breder oriënteren over wat de mogelijkheden zijn.

Alecto

Bij hockeyvereniging Alecto dreigt een ernstig financieel tekort door de stijgende energiekosten. In het voorstel is daarom opgenomen om maximaal € 100.000,- uit de noodsteun beschikbaar te stellen om de verlichting op de velden te vervangen door LEDverlichting. Deze LEDverlichting moet ervoor zorgen dat de energiekosten ook in de toekomst betaalbaar blijven.

Meer informatie

De ambtelijke organisatie gaat aan de slag met de uitvoering van deze tijdelijke steunmaatregel. Zodra hierover meer duidelijk is, worden organisaties hiervan actief op de hoogte gesteld door middel van een brief. Daarna kunnen organisaties die voor de noodsteun in aanmerking denken te komen een aanvraag doen. Alle aanvragen worden vervolgens door het college van B&W beoordeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio