16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Tiny Forest Rijnsburg eindelijk officieel geopend

Katwijk – Vrijdag 15 oktober is het eerste Tiny Forest van de gemeente Katwijk officieel geopend. Nu de coronamaatregelen het weer toelaten kon het mini-bos, dat in het voorjaar van 2020 is aangelegd, feestelijk geopend worden in aanwezigheid van onder andere wethouder Rien Nagtegaal. Tijdens de opening is een boompje geplant, een bijenhotel geplaatst en konden aanwezige schoolkinderen een lesje volgen over de wilde bij.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems mini-bos, ter grootte van een tennisbaan. Wat dit bos bijzonder maakt, is dat het niet alleen een prettige plek voor planten, bomen en dieren is, maar ook voor mensen. Zo leren schoolkinderen in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en ontmoeten buurtbewoners elkaar in dit rustgevende stuk groen. Ook helpt dit bos de buurt klimaatbestendig te maken door verkoeling te bieden op warme dagen, waterberging bij zware regenval en verbetert het de luchtkwaliteit.

Perfect voorbeeld van Goed Groen in de buurt

Wethouder Rien Nagtegaal: Ik ben ontzettend blij met het Tiny Forest. Het is een perfect voorbeeld van Goed Groen in de buurt, waarbij je de balans ziet tussen fijn leven en de planeet laten leven. Ook is het een mooie kans voor inwoners van alle leeftijden om meer te leren over de natuur.

Rangers

Net als alle grote bossen in Nederland, heeft dit mini-bos boswachters. De boswachters, oftewel Tiny Forest Rangers, van dit Tiny Forest zijn de leerlingen van De Julianaschool. Voor deze Rangers staan drie dingen centraal in het buitenlokaal: natuurherstellen, natuurtellen en natuurvertellen. Zo planten en beheren zij het bos, doen kleine klusjes, gaan op onderzoek uit en vertellen familie, klasgenootjes en buurtbewoners over het Tiny Forest. Hoewel het een klein bos is, biedt het ruimte voor grote ontdekkingen: de Rangers beleven en leren op deze manier van alles over de Nederlandse natuur.

Beheer en onderhoud

Zowel leerlingen van De Julianaschool als leerlingen van Yuverta Rijnsburg dragen bij aan het beheer en onderhoud van het mini-bos. Samen met de gemeente Katwijk zijn hierover afspraken gemaakt.

Zie voor meer informatie over Tiny Forest de website www.ivn.nl/tinyforest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio