6.9 C
De Bilt

Tweehonderd zonnepanelen op de Arcade

Wethouder Fleur Spijker en de nieuwe voorzitter van Zon op Leiden, Ronald Haverman, hebben vandaag zonnepanelen gemonteerd op het dak van de Brede School de Arcade. Dit paneel is één van de 200 panelen die op dit gemeentelijke gebouw komen te liggen. Via Zon op Leiden komen de panelen beschikbaar voor Leidenaren die zelf geen mogelijkheden hebben om panelen op hun dak te plaatsen.

Green Deal

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking): “Door gezamenlijk de green deal “Meer collectieve zon op Leiden” te ondertekenen is afgesproken dat de gemeente Leiden in de komende vijf jaar vijf daken ter beschikking stel aan burgerinitiatief Zon op Leiden. De Arcade in Roomburg is de eerste en zo willen we er één per jaar beschikbaar stellen”.

Zon op Leiden

Zon op Leiden is een coöperatie van en voor Leidenaren. Zon op Leiden bestaat uit honderden Leidenaren die samen investeren in panelen op grote daken. Leidenaren die zelf geen ruimte hebben om zonnepanelen te plaatsen kunnen gezamenlijk panelen inkopen en op deze manier toch gebruik maken van duurzaam opgewerkte energie.

Ronald Haverman: “Zon op Leiden spant zich in om nog eens 5 extra daken te verwerven in de komende vijf jaar. Door deze Green-Deal kunnen de komende vijf jaar maar liefst tien grote daken van zonnepanelen voorzien worden.”

Flinke stijging zonnepanelen op daken

Duurzaam opgewekte energie is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Leiden is dichtbebouwd. Dat maakt de zoektocht naar vol zonnepanelen of windmolens ingewikkeld. Op de daken is er echter volop ruimte en de gemeente ziet graag op ieder dak een zonnepaneel. En het gaat de goede kant op: het aantal zonne-installaties op woningen is vertienvoudigd van 2012 tot 20191. Inmiddels zijn er ruim 4.000 woningen met zonnepanelen in Leiden. Het totale vermogen van deze zonnepanelen bij elkaar is nog meer gestegen: met bijna 9.400 kWh is dat 17 keer zo groot als in 2012.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio