15.6 C
De Bilt

Vaardorp het Rietveld: bewoners en recreatieondernemers trekken samen op

Zaterdag 1 april a.s. onthult wethouder Relus Breeuwsma om 11.30 bij de Rietveldsebrug in de Dijkgraafweg in Hazerswoude één van de vier monumentborden bij Vaardorp het Rietveld. De borden zijn het resultaat van twee jaar samenwerking tussen de Bewonersvereniging het Rietveld en PReT (Platform voor Recreatie en Toerisme) Alphen aan den  Rijn. Andere resultaten van deze samenwerking zijn onder andere een vaarkaart en een wandelroute door dit gebied. In beide staat de historie van het gebied centraal.

Het Rietveld

Het initiatief voor de borden ontstond bij de bewoners van het Rietveld. Uit een enquête bleek enkele jaren geleden dat zij zich zorgen maakten over de achteruitgang van hun woongebied. Zij wilden meer aandacht voor het cultuur-historische karakter van het gebied, onder meer door het plaatsen van informatieborden. Bij het realiseren van deze wens ging de bewonersvereniging een samenwerking aan met PReT.

Dit platform was van plan de in het vaardorp nog steeds aanwezige authentieke gastvrije sfeer en kleinschalige recreatiemogelijkheden in en rond het vaardorp op de kaart te zetten in de regio. De bewonersvereniging ontving subsidies van de stichting Land van Wijk en Wouden en de ANWB. PReT droeg bij uit eigen middelen. De bewonersvereniging nam de (historische) teksten voor haar rekening. PReT zorgde voor de vormgeving.

Historische vaarkaart

Zo ontstond in de zomer van vorig jaar de historische vaarkaart voor het Rietveld. Deze vaarkaart bleek zo’n groot succes dat inmiddels al weer gewerkt wordt aan tweede druk met een grotere oplage. Ondertussen verzamelde PReT de wensen van de kleine recreatieaanbieders rond het Rietveld op het gebied van overnachtingsmogelijkheden, horeca, bootjesverhuur, arrangementen, wandeltuinen e.d. en was de bewonersvereniging hierbij behulpzaam.

Dit aanbod is inmiddels te vinden op de website hierisalphen.nl. Recent hebben de samenwerkingspartners vooral gewerkt aan een nieuwe wandelroute, die ons de geschiedenis van het gebied verder laat beleven. Ook deze wandelroute wordt op 1 april aan de wethouder aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio