15 C
De Bilt

Vaarrecreanten nu ook toegang tot Park Vreugd en Rust in Voorburg

Voorburg Op donderdag 10 maart is de nieuwe aanlegplaats voor vaarrecreanten in Park Vreugd en Rust in Voorburg officieel in gebruik genomen. Astrid van Eekelen, wethouder Recreatie en toerisme, en Jeannette Baljeu, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland, stapten daar als eersten aan wal.

Vaarrecreanten

Astrid van Eekelen: “Door de aanlegplaats kunnen vaarrecreanten nu ook via de Vliet het park en de omgeving ervan bezoeken. Het is een mooie aanvulling voor de waterrecreatie in onze gemeente en in Zuid-Holland. Ik hoop dat vele sloepen en kleine bootjes hier komen aanleggen, ze zijn van harte welkom!”

Prominente locatie

De aanlegplaats ligt op een prominente locatie in het groenblauwe netwerk van Haaglanden waar 3 erfgoedlijnen samenvallen (Trekvaarten, Limes en de Landgoederenzone). Tevens maakt deze deel uit van de groene verbinding van de Vliet naar Huis ten Bos in het Haagse Bos (3 km Loo-zone). Jeannette Baljeu: “Zuid-Holland werkt samen met gemeenten en tal van andere organisaties aan een recreatief hoogwaardig waternet met goede voorzieningen op en rondom het water. De nieuwe aanlegplaats in Voorburg is daarvan een goed voorbeeld. Het water op zijn beurt is weer een prachtige manier om het erfgoed in onze provincie te ontdekken en te bezoeken.”

Herstel van Park Vreugd en Rust

Vorig jaar is de gemeente begonnen met het opknappen van Park Vreugd en Rust. Het terrein rondom het historische hoofdhuis Central Park Hotel en de beplanting op het eiland in de nabijgelegen huisvijver zijn op orde gebracht. Verder worden onder andere nog de Zwitserse brug -die vanuit het park toegang tot de hertenkamp geeft- en de brug in de huisvijver hersteld, alle paden opgeknapt en de beplanting historisch verbeterd, zoals bij de voormalige plantenkas (nu clubhuis tennispark) en bij de oranjerie (nu De Koepel). Ook de nieuwe aanlegplaats voor vaarrecreanten maakt onderdeel uit van het parkherstel.

Terugbrengen historische Zocher-elementen

Door het opknappen van het park keert de beleving van het ontwerp terug dat de befaamde landschapsarchitect J.D. Zocher junior rond 1840-1850 voor deze buitenplaats bedacht. Zijn ideeën over grillige paden, slingervormige vijvers en zichtlijnen zijn straks weer te zien.

Samenwerking

Stichting ‘Mooi Voorburg’ heeft een essentiële rol in de realisatie van dit samenwerkingsproject. Nadat hun initiatief voor een verbeterplan is toegevoegd aan het lopende project van de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Haag om de hele Loozone te verbeteren, dragen zij nu als lid van de projectgroep in belangrijke mate bij aan zowel het ontwerp als het verwerven van de financiering. Dankzij de budgetten van beide gemeenten en de subsidies van provincie Zuid-Holland wordt het park stap voor stap aantrekkelijker gemaakt. Ook de aanlegplaats voor vaarrecreanten is mede dankzij subsidie van de provincie mogelijk gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio