15.6 C
De Bilt

Vernieuwd stadhuis Leiden weer in gebruik

Op 4 juli neemt de gemeente Leiden het stadhuis weer in gebruik. Sinds begin 2020 was het stadhuis gesloten voor een grote verbouwing voor de huisvesting van ambtenaren en bestuur. Het markante monumentale pand biedt nu ruimte aan meer dan 500 medewerkers; daarnaast is het stadhuis deels toegankelijk voor publiek.

Publieke dienstverlening blijft in Stadskantoor

Het stadhuis wordt onder andere de werkplek van het College van B&W en de gemeenteraad. De publieke dienstverlening, zoals het aanvragen van rijbewijs of paspoort, blijft in het Stadskantoor. Het Stadskantoor is gevestigd in LEVEL direct achter Leiden Centraal Station.

Open huis stadshuis

Op 10 en 11 september organiseert de gemeente tegelijkertijd met de Open Monumentendagen, een open huis voor inwoners en relaties, om het prachtige resultaat van de verbouwing te laten zien. Nadere details volgen.

Belangrijke data

  • 4 juli: stadhuis in gebruik genomen door de gemeente
  • 10 en 11 september: open huis voor alle inwoners van Leiden
  • 15 september: eerste raadsvergadering in stadhuis
  • vanaf oktober 2022: trouwzaal open voor bruidsparen

De verbouwing in het kort

In het hart van het gebouw is een, voor het publiek toegankelijke, open binnentuin aangelegd, op de plek waar eerst de balies waren onder de glazen overkapping. Nieuw is verder een openbare ontmoetingsruimte voor initiatieven vanuit de stad, zoals bijeenkomsten en tentoonstellingen. Met behoud van de historische waarde is de kantooromgeving gemoderniseerd met ruim 300 werkplekken, en het hele pand is duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met behulp van water uit de Nieuwe Rijn.

Makers en bedenkers

Het ontwerp van het nieuwe stadhuis is gemaakt door de architecten Office Winhov en Studio Linse; bij de verbouwing die door Du Prie bouw & ontwikkeling is uitgevoerd, zijn diverse specialisten en ambachtelijke vaklui betrokken geweest. Tegelijk met deze verbouwing zijn de monumentale raadzaal, de gevel aan de kant van de Breestraat, de toren en het klokkenspel gerestaureerd. De werkzaamheden in de raadzaal en op de bestuursverdieping duren nog tot en met de zomer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio