10 C
De Bilt

Viering zeven jaar Grondstofjutters Katwijk en Europees wegwerpplastic beleid

Katwijk – Zaterdag 3 juli werd gevierd dat het project Grondstofjutters alweer zeven jaar geleden begon op het prachtige strand van Katwijk. Op dezelfde dag zette Europa een goede stap richting een bron-aanpak van single-use-plastic (wegwerpplastic) door de invoering van nieuw beleid voor alle aangesloten landen. Een extra feestje dus!

Katwijkers uitgenodigd

Katwijkers werden uitgenodigd mee te jutten. Om 13.00u werd afgetrapt bij Willy Zuid. Jutters Katwijk, zoals altijd vertegenwoordigd door een grote delegatie, en wethouder Nagtegaal (Groene Leefomgeving en Mobiliteit) verwelkomden de deelnemers. Ook Stefan van As, eigenaar van strandpaviljoen Surf en Beach en voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten Katwijk, vertelde over het belang van een schoon strand en de grondstofjutter. Vervolgens kreeg iedereen een juttas en werd het strand ontdaan van zwerfafval. Na de cleanup werden de gevonden single-use-plastic items besproken. 

Single Use Plastics Directive (SUPD)

Op 3 juli 2021 ging ook het eerste deel van de Single-Use-Plastic Directive in. De SUPD is Europees beleid waarbij verschillende wegwerpplastics verboden worden, zoals wattenstaafjes, ballonnen en rietjes (m.u.v. medisch gebruik). Ook staat per 3 juli op onder andere sigarettenverpakkingen een markering dat aangeeft dat er plastic in het product zit, in dit geval de filter. De komende jaren worden meer maatregelen getroffen door Europa die bijdragen aan vermindering van de hoeveelheid afval op de stranden.

Ondertussen gaat de groeiende groep strandjutters in Nederland door met rapen van zwerfafval dat op die manier niet meer in zee kan belanden. Jutters Katwijk bestaat ondertussen uit tientallen enthousiaste deelnemers die twee keer per week het strand schoonmaken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via jutterskatwijk@gmail.com.

Grondstofjutters Nederland

De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. Sindsdien kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Westland en Hoek van Holland. Borden bij strandopgangen met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje om als grondstofjutter bij te dragen aan een schoon strand. De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen bij paviljoens langs de kust. Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Zo werken de ondernemers samen met de bezoekers van het strand aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden. 

In Katwijk kun je een tas lenen bij: Camping de Zuidduinen, Willy Zuid, SandCbar, Het Strand, Het Centrum, Surf & Beach, Het Wantveld en Steeds aan Zee (VVV). Hiermee kun je aan de slag als grondstofjutter. De aanpak is een samenwerking tussen gemeente, strandpaviljoens en strandbezoekers. Initiatiefnemer Grondstofjutters nodigt iedereen uit om mee te jutten en actie te ondernemen tegen (plastic) zwerfafval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio