5 C
De Bilt

Voorlichtingscampagne houtstook in gemeente Voorschoten van start

De gemeente Voorschoten start een campagne om inwoners bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van houtkachels, pelletkachels en open haarden.

Voorlichtingscampagne belangrijk vanwege gezondheid

“We begrijpen dat mensen door de huidige energieprijzen de houtkachel wat vaker aan willen doen. Maar hou rekening met elkaar”, zegt wethouder van Milieu René Zoetmelk. “Een op de drie Nederlanders heeft namelijk last van houtstook. Ze krijgen klachten als hoesten en benauwdheid.”

Als u thuis de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen zorgen voor schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving.

Er is een stookwijzer

Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Bekijk dan eerst Stookwijzer.nu. “Dat is een handig hulpmiddel, waar je je adres of postcode kunt intypen”, vervolgt wethouder Zoetemelk. “Je ziet dan meteen of het verstandig is om die dag te stoken.”

Tips

Ook kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk houden, door bepaalde tips op te volgen. Die tips komen terug in de campagne van de gemeente. De wethouder: “Denk aan tips zoals Stookwijzer.nu bekijken voor het stoken, alleen droog hout stoken en de schoorsteen vegen.”

De campagne is de komende maanden te zien in de krant en op sociale media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio