4.8 C
De Bilt

Waterschap Schieland en Krimpenerwaard steeds bekender bij inwoners

Op 15 maart 2023 zijn de waterschapsverkiezingen. Alle inwoners van Nederland mogen dan meebeslissen over de toekomst van water in hun buurt. Onderzoek laat zien dat 71% van de inwoners uit het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het werk van de waterschappen belangrijk vindt, desondanks is 20% van hen niet bekend met het waterschap uit de eigen regio.

84% verwacht stijging van waterschapsbelasting door extreem weer

Extreem weer komt steeds vaker voor. Uit onderzoek dat Citisens in opdracht van de Unie van Waterschappen heeft uitgevoerd blijkt dat bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 88% van de inwoners bekend met de rol van het waterschap bij extreem weer. Zo’n 84% verwacht dat door extreem weer de waterschapsbelasting zal stijgen in de komende jaren. Als ze gevraagd wordt om te kiezen geeft 49% aan dat ze liever hogere dijken bouwen ten opzichte van 38% die het water de ruimte wil geven. Daarnaast wil 90% liever vooraf investeren om schade door droogte of wateroverlast te voorkomen ten opzichte van 6% die liever pas wil repareren als er schade is.

Zuivering van rioolwater

In Nederland wordt ook steeds meer afval in het water gegooid of doorgespoeld, daarmee
worden de kosten voor rioolwaterzuivering steeds hoger. Met negen zuiveringen maakt het hoogheemraadschap het rioolwater van zo’n 650.000 inwoners schoon. Acht op de tien inwoners vindt dat wij bewuster om moeten gaan met wat wij door de gootsteen spoelen, tegenover één op de tien die liever extra investeert in zuiveren. En tot welk niveau moet water worden gezuiverd? 50% kiest voor super schoon water, tegenover 27% die vindt dat een beetje vervuiling erbij hoort.

Invloed van het water op de inrichting van Nederland

Het bestuur heeft de komende jaren met meer van dit soort actuele dilemma’s te maken. De waterschappen willen bijvoorbeeld dat er bij nieuwe bouwplannen wordt nagedacht over de effecten van extreem weer. 77% van de inwoners in het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vindt dat het water bepaalt waar onze huizen komen, tegenover 12% die liever overal bouwt.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio