12.4 C
De Bilt

Vervolg werkzaamheden project Kagerzoom

Teylingen – Het project Kagerzoom is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden. Dit door gemeente Leiden getrokken programma richt zich op toename van recreatie in het groen, op het behoud van de biodiversiteit en op de ontwikkeling en het behoud van waardevolle en aantrekkelijke (agrarische) landschappen om daarmee het toeristische imago van de Leidse regio te versterken. De gemeente Teylingen heeft ter invulling van deze doelen de Kagerzoom overgenomen van de provincie.

In april en mei 2020 voerde de gemeente Teylingen de eerste fase van het project uit. Het fietspad bij de molen werd verlegd langs het water, zodat het veiliger is in verband met afzwaaiende golfballen. Tussen het nieuwe fietspad en de golfbaan is een nieuwe schapenweide gemaakt. Er zijn oevers en laagtes gegraven, zodat er meer plas-dras oevers ontstaan wat goed is voor de biodiversiteit. Ter plaatse van de dijk waar de dieren van de Leidse kinderboerderij mogen grazen zijn de rasters vernieuwd en wat teruggezet, zodat er meer uitwijk- en beweegruimte is voor wandelaars.

Werkzaamheden project fase 2

Loon- en Aannemersbedrijf Gebr. v.d. Poel b.v., aannemer van het project Kagerzoom, start eind oktober met de resterende werkzaamheden. Dit zijn de werkzaamheden waarvoor een vergunning nodig is en werkzaamheden die naar een later moment zijn verplaatst om natuur en recreant zo min mogelijk te hoeven storen. De werkzaamheden in deze tweede fase richten zich met name op het ontwikkelen van natte natuur op het westelijk deel van de Strengen. Daartoe worden meerdere laagtes en poelen ontgraven.

Waardevolle bomen zijn geïnventariseerd en blijven zoveel mogelijk behouden. Om de natuur te beleven worden op meerdere plekken vlonderpaden aangelegd en wordt een vogelzichtwand aangelegd. Om de natuur te beschermen worden afrasteringen geplaatst.

Het molenerf wordt in overleg met de molenaar opgeknapt, er wordt een steiger aangelegd (westzijde de Strengen) en verouderd meubilair wordt aangepakt. De werkzaamheden lopen door tot het einde van dit jaar. Om een indruk van de werkzaamheden te krijgen zie https://bit.ly/3m1FTzV   

Tijdelijke afsluiting delen van de Strengen

De overlast van de werkzaamheden zal beperkt zijn voor het recreatief gebruik van de Kagerzoom. Om veilig te kunnen werken kan het zijn dat delen van de Strengen (westzijde) tijdens grondontgravingen tijdelijk afgesloten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio