15.7 C
De Bilt

Winnaar ontwerpwedstrijd Duurzame Wijk bekend

Alphen aan den Rijn – Vandaag was de ontknoping van de ontwerpwedstrijd “Duurzame Wijk”. Drie teams van het Groene Hart Lyceum en het Ashram College presenteerden via een videoverbinding hun plannen. Afgelopen maanden bedachten zij de beste en meest creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige wijk in de polder Gnephoek. De jury riep team Back2Nature van het Groene Hart Lyceum tot winnaar uit.

Nek-aan-nekrace

De beste groepen per school presenteerden hun ontwerp met een pitch en een lobbyronde aan de vijfkoppige jury. Deze bestond uit de wethouder, de opgavemanager, een hoogheemraad, een communicatie-expert en een duurzaamheidsexpert. Wethouder Kees van Velzen benadrukte dat dit project zo bijzonder is omdat het gaat over de realiteit waar de gemeente mee te maken heeft en het over de toekomst van de leerlingen zelf gaat.

Biodiversiteit en klimaat

De leerlingen hielden in hun ontwerp rekening met het vergroten van de biodiversiteit en de gevolgen van een veranderend klimaat. Ook ontwierpen ze nieuwe vormen van energievoorziening en wonen. Daarnaast hadden de leerlingen oog voor een duurzame voedselvoorziening en duurzame mobiliteit. 

Het winnende ontwerp

Het was moeilijk voor de jury om een winnaar te kiezen uit alle originele ideeën. Dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland en jurylid Rogier van der Sande: “Ik heb veel waardering voor alle plannen. Want dit doen jullie voor je eigen toekomst en ook weer voor die van jullie kinderen. We bouwen voor volgende generaties en daarom willen we jullie nieuwe ideeën daarin meenemen.

Back2Nature

” Het winnende ontwerp van team Back2Nature viel op vanwege hun professionele presentatie en hun integrale ontwerp. Het team toonde veel kennis over meerdere thema’s en had ook gekeken naar de omgeving van de Gnephoek. Dit team gaat ervan door met de hoofdprijs; een uitje naar de bioscoop.

The Breakfastclub

Team The Breakfastclub van het Ashram College eindigde als tweede. In hun ontwerp waren alternatieven voor mobiliteit goed uitgewerkt. Als derde eindigde team Groen in de buurt, ook van het Ashram College. Een met groen bedekt winkelcentrum met een belangrijke sociale functie stond centraal in hun voorstel.

Voor het eerst in Alphen aan den Rijn

Ruim 110 leerlingen van het Groene Hart Lyceum en het Ashram College gingen in maart van dit jaar de uitdaging aan. De wedstrijd “Duurzame Wijk’ werd dit jaar voor het eerst georganiseerd in Alphen aan den Rijn door de Omgevingsdienst Midden-Holland in opdracht van de gemeente. Samen met Stichting Duurzame Stad is de wedstijd al vaker georganiseerd in Gouda. De wedstrijd is in het leven geroepen om creatieve input op te halen voor de duurzame ontwikkeling van de gemeente Alphen aan den Rijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio