7.7 C
De Bilt

Woonruimte aan toeristen verhuren? Reageer op regels in Leiden!

Leiden is aantrekkelijk voor dagjesmensen en toeristen. Ze zijn belangrijk voor het voortbestaan van onze stad. Bezoekers, die in onze stad blijven overnachten, kunnen op dit moment naast hotels ook kiezen voor een bed & breakfast. Het college van burgemeester en wethouders van Leiden wil het mogelijk maken dat eigenaren van woningen ook hun woonruimte aan toeristen kunnen gaan verhuren (bijvoorbeeld via Airbnb). Daarom ligt de beleidsnota ‘Toeristische verhuur van woonruimte Leiden 2021’ ter inzage.

Populair over de hele wereld

Wethouder Yvonne van Delft (Economie): “Het verhuren van een eigen woning is over de hele wereld populair. Op dit moment kunnen eigenaren van woningen in Leiden hun eigen woonruimte alleen aan toeristen verhuren als het onderdeel is van een bed & breakfast. In de nu opgestelde beleidsaanpak staan de voorgenomen regels rondom het verhuren van eigen woonruimte zonder dat het onderdeel is van een bed & breakfast. We willen hiermee de gastvrijheid van Leiden en de deeleconomie steunen, maar ook de stad leefbaar houden en rekening houden met de schaarste op de woningmarkt.”

Nieuwe regels verhuur aan toeristen

In de beleidsnota is beschreven dat het maximaal 30 nachten mogelijk is om je eigen woning toeristisch te verhuren als je zelf afwezig bent, zoals tijdens vakanties. Dit kan na een verplichte registratie bij een landelijk registratiepunt. Dit registratienummer is nodig op verhuurplatforms, zoals Airbnb en Booking.com. Voor elke overnachting draagt de verhuurder toeristenbelasting af aan de gemeente.

Reageren

De beleidsnota Toeristische verhuur van woonruimte Leiden 2021 ligt ter inzage van 9 juli tot 3 september. Iedereen kan zijn reactie insturen via www.leiden.nl/inspraak. Tegelijkertijd met deze beleidsnota ligt ook de visie over bezoekerseconomie ter inzage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio