9.4 C
De Bilt

In ontwikkeling van woonwijk Geestwater heeft gemeente Lisse een nieuwe stap gezet

De gemeente Lisse, Woonstichting Stek en Amvest hebben een ‘anterieure overeenkomst’ getekend voor het ontwikkelen van de nieuwe wijk Geestwater. In de overeenkomst staan afspraken over wat de gemeente doet en welke kosten de projectontwikkelaar betaalt. De overeenkomst is een belangrijke stap in de richting van een nieuwe duurzame wijk met circa 450 woningen en een aantrekkelijk landschapspark. Het is waarschijnlijk de laatste grote ontwikkellocatie in Lisse.

Biodiversiteit en landschappelijk karakter

In de anterieure overeenkomst zijn afspraken gemaakt over onder andere het woonprogramma, de beoogde kwaliteit, de aanpak van het project en wie wat doet. Het Voorlopig Stedenbouwkundigplan en Schetsontwerp Inrichtingsplan zijn vastgesteld en binnenkort volgt ook het beeldkwaliteitsplan. In dit beeldkwaliteitsplan plan wordt richting gegeven aan de architectuur van de woningen en de wijk. Geestwater is een vernieuwend en duurzaam woningbouwproject.

Duurzame wijk Geestwater

Het doel is om een duurzame wijk voor de toekomst te bouwen, waarin inwoners gezond en plezierig samenleven. De woningen moeten qua uitstraling passen in het landschap met een optimale vormgeving van de openbare ruimte. Wethouder Jolanda Langeveld is blij met het huidige plan: ‘Het plan is van grote waarde voor alle inwoners van Lisse. Het landschapspark is een mooie toevoeging aan het wandelnetwerk voor alle inwoners. We hebben tot het jaar 2030 nog zo’n 1.000 extra woningen nodig in Lisse, blijkt uit onderzoek.

Bovendien willen we met de nieuwe woningen de doorstroming op de woningmarkt stimuleren.’ De gemeente Lisse wil een goed evenwicht in de typen woningen in het dorp. Dat betekent tegemoet komen aan de behoefte aan huur én koop en zowel hoog- als laagbouw. Voor zowel jonge als oudere inwoners. Waar mogelijk wil de gemeente   woningen aanbieden aan mensen die uit Lisse komen.

Sociale woningbouw

Het aantal sociale huurwoningen dat Stek bouwt in dit project is 25%. Bestuurder Hans Al benadrukt: ‘Net als in de hele bollenstreek is ook in Lisse grote behoefte aan betaalbare huurwoningen. Met de ontwikkeling van Geestwater komen er ongeveer 112 sociale huurwoningen bij. De mogelijkheden voor huurders om te verhuizen naar een passende woning nemen toe.’ Zodra de woningen beschikbaar zijn, worden ze toegewezen via www.hureninhollandrijnland.nl.

Vervolg

De komende tijd wordt het stedenbouwkundig plan technisch verder uitgewerkt. Ook wordt een start gemaakt met het ontwerpen van de woningen. De gemeente verwacht dat in het jaar 2024 de eerste werkzaamheden buiten zichtbaar zijn.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio