14.7 C
De Bilt

Zijlhoek/De Woerd langs ‘t Duyfrak tijdelijk ontsloten

Er kom een tijdelijke ontsl;uiting langs ‘t Duyfrak in Valkenburg (ZH). De nieuwe N206 tussen Katwijk en Leiden begint steeds meer vorm te krijgen. Op 3 april worden alle vier de rijbanen in gebruik worden genomen. Hiermee vervalt de huidige oprit naar de Tjalmaweg vanaf de Voorschoterweg. Deze wordt vervangen door het nieuwe viaduct Valkenburg-Oost. Daarom is een nieuwe tijdelijke ontsluiting voor (vracht)verkeer vanuit het bedrijventerrein Zijlhoek/De Woerd nodig om de Tjalmaweg te bereiken.

De tijdelijke ontsluiting, de voorkeursroute van de gemeente Katwijk, via de Zonneveldslaan en de Randweg van het voormalig vliegkamp, kan op 3 april nog niet in gebruik genomen worden door aangescherpte stikstofeisen. Hierdoor zal het verkeer een korte periode langs woonwijk ‘t Duyfrak over de Voorschoterweg rijden. De gemeente vindt dit zeer onwenselijk en doet er alles aan om de voorkeursroute zo snel mogelijk open te stellen. Er zijn ondertussen maatregelen getroffen om de overlast te beperken en de verkeersveiligheid te garanderen.

Stikstofcompensatie

De nieuwe route is niet op tijd af omdat de stikstofregelgeving is aangescherpt. Dit betekent dat om een weg in gebruik te nemen, de stikstofeffecten gecompenseerd moeten worden. Het stikstofeffect van deze nieuwe route is inmiddels in beeld en er is een oplossing gevonden om dit te compenseren. De gemeente Katwijk werkt nu samen met meerdere instanties om aan alle vereisten te voldoen om de weg gereed te maken.

Dit betekent dat verkeer van en naar het bedrijventerrein Zijlhoek/De Woerd voor een relatief korte periode – de gemeente gaat uit van maximaal 10 dagen – via de Voorschoterweg naar de rotonde bij de Torenvlietslaan zal rijden, om van daar uit de Tjalmaweg op te rijden). Deze route loopt langs woonwijk ‘t Duyfrak. Hoewel de gemeente deze route langs een woonwijk zeer onwenselijk vinden, kan het op dit moment niet anders.

Kaart bij Valkenburg
Kaart bij Valkenburg – Beeld: gemeente Katwijk

Verkeersveiligheidsmaatregelen ‘t Duyfrak

Om het verkeer in goede banen te leiden, worden verkeersregelaars ingezet bij de rotonde Voorschoterweg-Torenvlietslaan-Duyfraklaan in Valkenburg en bij de rotonde Ommedijkseweg-Haagse Schouwweg in Leiden. Zo kunnen schoolgaande kinderen veilig van en naar school. Ook past de gemeente de voorrangssituatie op de Voorschoterweg aan. Dit betekent dat verkeer op de Voorschoterweg langs ‘t Duyfrak tijdelijk voorrang heeft op het verkeer uit de zijstraten. Hiervoor zullen bebording en markering op het wegdek worden aangebracht.

Verwachte openstelling nieuwe ontsluiting

De gemeente verwacht dat de nieuwe route via de Zonneveldslaan en de Randweg van het voormalig vliegkamp naar verwachting uiterlijk 10 dagen later opengaat. Actuele informatie is te vinden op de gemeentelijke website www.katwijk.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio