5.2 C
De Bilt

Zoeterwoude maakt energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk

Zoeterwoude – Gemeenten in de regio hebben zich gecommitteerd om energiebesparing bij bedrijven en maatschappelijke organisaties te stimuleren. Dit doen zij door samen met Omgevingsdienst West-Holland een gratis energiescan met monitoring aan te bieden aan deze doelgroep. De gemeenten bepalen zelf hoeveel energiescans zij inkopen en waar zij de energiescans voor inzetten. Het project, dat in 2017 gestart is, is ook in de gemeente Zoeterwoude een succes. Tot nu hebben 33 bedrijven in Zoeterwoude al gebruik gemaakt van dit aanbod.

Gratis energiescan MKB

Bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn continu bezig met kostenbesparing. Op hun energierekening valt óók te besparen. Bedrijven die zich hebben aangemeld voor een gratis energiescan krijgen bezoek van het adviesbureau Energiepartners BV.

Het adviesbureau brengt samen met het bedrijf de energiesituatie in kaart. Zo krijgt het bedrijf inzicht in het energieverbruik, energiestromen en het energielabel. Na deze scan ontvangt de bedrijf een advies op maat (adviesrapport) waarin staat hoe zij hun energieverbruik kunnen verminderen. Daarnaast krijgen zij een toegang tot een online tool om hun energieverbruik twee jaar te monitoren.

Zoeterwoude

Behaalde resultaten

De resultaten van de tot nu bezochte en gemonitorde bedrijven tonen aan dat er potentiële totale besparing van € 300.000,- per jaar is. Dit komt neer op een besparing van 10% tot 20% per bedrijf.

Wethouder Bouter op bezoek bij Formabouw

Tot nu zijn de energiescans in de regio ingezet bij gebouwen, waar bedrijven al geruime tijd gevestigd zijn. Formabouw en gemeente Zoeterwoude zijn beide koploper in de regio, zij zetten de energiescan in bij een nieuwe locatie. Formabouw gaat zich voor de zomer van 2019 zich vestigen op een nieuwe locatie op het industrieterrein Grote Polder en wil vanaf de start het energieverbruik monitoren. Afgelopen maandag liepen de heer Bouter (Wethouder Duurzaamheid gemeente Zoeterwoude) en de heer Smits (afdelingshoofd Omgevingsdienst West-Holland) mee tijdens de opname van de energiescan van Energiepartners bij Formabouw in het ‘oude’ en ‘nieuwe’ pand van het bedrijf. De heer Geerts van Energiepartners gaf aan dat dit moment goed is om ook de grotere zaken voor wat betreft energiebesparing aan te pakken. Het vervangen van ramen en isoleren van leidingen zijn twee van die zaken die de heer Geerts opsomde. De heer Bavelaar van Formabouw gaf aan : “Het isoleren van leidingen zullen we zeker meenemen (uitvoering hiervan is inmiddels al gestart). De kosten voor het vervangen van de beglazing zijn, omdat we het pand huren, voor de eigenaar. Maar in het kader van de energiescan en de bijbehorende verplichtingen zullen wij de eigenaar hierover zeker benaderen. Inmiddels zijn hierover al afspraken gemaakt en ook dit zal in gang worden gezet.”

Zoeterwoude

Wethouder Bouter was zeer enthousiast en benieuwd naar het eindresultaat. De heer Bavelaar nodigde de wethouder uit om in de zomer van 2019  het eindresultaat te komen bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio