0.6 C
De Bilt

Burgemeester Capelle aan den IJssel: “Veel positiefs gebeurd in afgelopen vier jaar”

Capelle aan den IJssel – In 2014 trad in Capelle aan den IJssel een college van Leefbaar Capelle, D66 en VVD aan. De doelen van deze partijen voor 2014 – 2018 werden vastgelegd in het coalitieakkoord ‘Voor Capelle. Denken, durven doen. In vier jaar zijn een flink aantal van die doelen bereikt.

Ontwikkeling nieuw centrumgebied 

,,Er is in vier jaar tijd ontzettend veel positiefs gebeurd in Capelle”, vindt burgemeester Peter Oskam. ,,Het meest ambitieuze project was de ontwikkeling van een nieuw centrumgebied in de stad. Op dit moment zijn de veranderingen duidelijk zichtbaar. ,We bouwen veel en blijven dat de komende jaren ook doen. Bouwen staat symbool voor de cultuur in Capelle, waarin de gemeente de stad samen met de Capellenaren mooier probeert te maken.’’

Veiligheid

De stad is de afgelopen jaren ook veiliger geworden. Oskam: “De geregistreerde criminaliteit is flink gedaald. Een aandachtspunt blijft de veiligheidsbeleving van Capellenaren. Iets meer Capellenaren voelen zich onveiliger dan in 2013. Een onderwerp dat ook van het nieuwe college grote aandacht verdient.”

Coalitie net niet tot eindstreep

De coalitie Leefbaar, VVD en D66 haalde net niet de eindstreep; D66 trok zich terug waardoor een collegebreuk ontstond. Oskam: “Ik vind het jammer dat we de volledige collegeperiode niet samen konden voltooien. Met dank aan en door de inzet van wethouder Josien van Cappelle is veel gebeurd op het gebied van duurzaamheid, onderwijs, maatschappelijke ondersteuning en cultuur. Onder meer het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs, het koersdocument Duurzaam Capelle, de nieuwe cultuurnota en de Mantelzorgpas zijn daar prachtige voorbeelden van.”

Wethouder Ans Hartnagel

“We hebben hard gewerkt aan het verhogen van de veiligheid. In januari 2015 is een derde stadsmarinier aan het werk gegaan, die zich specifiek richt op woonoverlast. Sinds vorig jaar houdt een vierde stadsmarinier zich bezig met jeugd en criminaliteit. Ook Capellenaren zelf dragen bij via buurtpreventieteams en Whatsapp-buurtgroepen. We hebben een eigen procesregisseur, die er samen  met het Lokaal Team Huiselijk Geweld voor zorgt dat slachtoffers hulp krijgen.”

Jeugd in Capelle

Ook de jeugd denkt en doet mee in Capelle. Niet alleen op het gebied van veiligheid, ook over jeugdhulp, ouderenbeleid, het nieuwe centrum en verschillende speelvoorzieningen. Hartnagel: “Ik ben trots op de fantastische jeugdraad en een prachtig kindercollege. In Capelle hebben we daarnaast voor de jonge doelgroepen het populaire KinderLab geïntroduceerd. Daar heeft de wijk Schollevaar nu al profijt van.” De gemeente is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Hartnagel: “Deze moeilijke overgang is in Capelle goed verlopen. Kinderen en hun ouders behielden de zorg die ze hadden, vielen nergens buiten de boot. Doordat we kinderen zo vroeg mogelijk helpen, voorkomen we hogere kosten.”

Wethouder Dick van Sluis

“Een van de topprioriteiten in het coalitieakkoord was dat er weer gebouwd moest worden in Capelle. Dat is gelukt. Maar bouwen kunnen we alleen samen met partners en vooral Capellenaren die niet alleen meedenken maar ook meebeslissen. In meer dan 250 bewonersavonden en –bijeenkomsten hebben Capellenaren meegedacht over de inrichting van het nieuwe centrum. Bewonersparticipatie in optima forma.” Van Sluis prijst de ontwikkelingen in het onderwijs: “De vier integrale kindcentra waarin kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar zich op een goede, gezonde en veilige manier kunnen ontwikkelen zijn mooie voorbeelden.” Met het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs wil de gemeente de komende jaren meerdere (duurzame) onderwijsgebouwen realiseren. “Dat is hard nodig, want een aantal scholen is verouderd,” aldus Van Sluis. Het Comenius College en het IJsselcollege kregen nieuwbouw in 2014 en 2017. Van Sluis is ook blij met Welzijn Capelle: “Via deze nieuwe stichting worden allerlei vormen van zorg en ondersteuning via één ingang aangeboden. Zo is het makkelijker om flexibel in te spelen op ontwikkelingen in de stad.”

Wethouder Eric Faassen

“Economisch gaat het goed in Capelle. We staan al jaren in de top 3 van meest MKB-vriendelijke gemeenten in Zuid-Holland. We willen graag dat op Rivium meer bedrijven vestigen en het gebied veranderen in een locatie waar het fijn is om te wonen. Onze partnerstad Jiashan opende een kantoor op Rivium. Het biedt allerlei mogelijkheden voor het Capelse bedrijfsleven om zaken te doen met China.”
Veel taken op het gebied werk, zorg en jeugd die eerst bij de landelijke overheid lagen, zijn per 1 januari 2015 handen gekomen van gemeenten. Faassen: “In Capelle is dit in samenwerking met de zorgaanbieders goed verlopen. Niemand is tussen wal en schip geraakt.” Bovendien worden mensen die het wat minder hebben, waar dat kan, ondersteund. Faassen: “In 2014 hebben we een zelfstandige Voedselbank mogelijk gemaakt, die per week voor ongeveer 160 huishoudens voedselpakketten verzorgt. Ook het Jeugdsport- en -cultuurfonds werden meer gebruikt door betere voorlichting: “Op deze manier kunnen alle kinderen in Capelle zich op vele vlakken ontwikkelen,” aldus Faassen.

Wethouder Jean-Paul Meuldijk

,,Capelle staat er financieel goed voor. Dat betekent dat we volop in de stad kunnen investeren en de lasten laag kunnen houden. Dat laatste is een belangrijke belofte en die komen we na,” begint Meuldijk. In 2018 betaalt een tweepersoons huishouden gemiddeld 19 euro minder aan ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffingen dan vier jaar eerder. Meuldijk: “We investeren in 2018 4,7 miljoen euro extra in de kwaliteit van de buitenruimte. Met dit bedrag verfraaien we de entrees naar de stad en de bedrijventerreinen Capelle-West en Rivium. Speel- en sporttoestellen, stadsmeubilair en bestaand groen worden verder aangevuld en verbeterd. Onze groene aanpak leverde ons in 2015 de titel ‘Groenste stad van Nederland’ op.” Dat Irado de nieuwe afvalverwerker is, helpt ook: “Dat zorgt voor een betere afvalscheiding en een schoner straatbeeld,” aldus Meuldijk. Onlangs is afgesproken dat Capelle in 2050 een 100 procent duurzame stad moet zijn en dat de C02-uitstoot dan gedaald is naar bijna nul. Meuldijk: “Daarom moet alle nieuwbouw in Capelle vanaf nu aardgasvrij gebouwd worden. Voor 2050 moeten ook alle gebouwen die nu nog gebruik maken van aardgas, verwarmd gaan worden door bijvoorbeeld elektrische verwarming of via het warmtenet. Een mooie uitdaging!”

Het Coalitieakkoord ‘Voor Capelle. Denken. Durven. Doen’ is hier te downloaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio