11.6 C
De Bilt

17 beweegvloeren geplaatst: bewegend leren in voorschoolse educatie in West Betuwe

Op 2 februari nam de Kinderkamer in Vuren de eerste beweegvloer in West Betuwe in gebruik. Wethouder Govert van Bezooijen opende dit feestelijke moment. Een beweegvloer helpt kinderen in de voorschoolse educatie om bewegend te leren. Het stimuleert de verstandelijke en sociaal emotionele ontwikkeling.

De gemeente ontvangt geld van het Rijk om de onderwijsbasis te versterken. Een deel van dit geld gebruikt de gemeente voor innovatieve projecten. De beweegvloer is één van deze projecten. Het draagt bij aan een goede start, vertelt wethouder Onderwijs Govert van Bezooijen. “Het maakt bewegend leren structureel onderdeel van de ontwikkeling van peuters die dat nodig hebben. Voorschoolse educatie helpt kinderen aan een goede start voor het basisonderwijs. Niemand mag starten met een achterstand.” In totaal plaatst de gemeente zeventien beeweegvloeren.

De beweegvloer

De beweegvloer is een interactieve vloer die reageert op de beweging van kinderen. Van Bezooijen vervolgt. “Deze manier van leren is in alle opzichten goed. Want naast leren, bewegen kinderen ook nog eens. En het draagt ook bij aan het plezier voor de pedagogisch medewerkers én de kinderen.” Via een tablet bedient de pedagogisch medewerker de spellen. De leverancier vernieuwt met regelmaat het spelaanbod. De spellen sluiten aan op de landelijke doelen van voorschoolse educatie. Zo draagt de beweegvloer bij aan de verstandelijke en sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen.

Versterken onderwijsbasis

In gemeente West Betuwe zijn er meer projecten die helpen om de onderwijsbasis te versterken. Zo startte eerder een proef met preventieve logopedie op twee locaties die voorschoolse educatie aanbieden. Logopedisten trainen de pedagogisch medewerkers om mogelijke problemen bij spraak- en taalontwikkeling eerder te herkennen. Ook startten kort geleden verschillende kinderdagverblijven met ‘Thuis in Taal’. Deze aanpak ondersteunt pedagogisch medewerkers om samen met ouders de taal van kinderen ook thuis te bevorderen.

Onderwijsvisie

Het versterken van de onderwijsbasis in de voorschoolse educatie is slechts éen onderdeel van een groter plaatje. Want in samenwerking met alle scholen in West Betuwe maakte de gemeente een onderwijsvisie. Het doel hiervan is goed onderwijs in West Betuwe voor iedereen. In december 2022 stelde de gemeenteraad de onderwijsvisie vast. Nu zijn alle onderwijspartijen gezamenlijk in gesprek over de bijbehorende uitvoeringsagenda. In april ontvangt de gemeenteraad de uitvoeringsagenda.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio