2.2 C
De Bilt

Meer aandacht voor biodiversiteit in onze omgeving

Zaltbommel – “Een groene omgeving is goed voor onze gezondheid en ons welzijn. We zien helaas dat de biodiversiteit steeds meer onder druk staat. Daar willen wij iets aan doen. We willen biodiversiteit meer aandacht geven in ons beleid en projecten”, aldus wethouder Van Leeuwen. Hij kondigt daarmee het nieuwe biodiversiteitsplan van gemeente Zaltbommel aan.

Biodiversiteitsplan

Om de kansen en mogelijkheden voor biodiversiteitsverhoging op een rij te krijgen heeft de gemeente Ecologisch adviesbureau Viridis de opdracht gegeven om een plan op te stellen.

Hiermee willen we inzichtelijk maken wat de huidige natuurwaarden zijn in de gehele gemeente, en in beeld brengen hoe we deze kunnen versterken. Bijvoorbeeld door natuurgebieden meer met elkaar te verbinden, maar ook te kijken hoe we in ons beheer en projecten meer aandacht kunnen besteden aan biodiversiteit. Het plan zal bestaan uit een natuurwaardenkaart waarin de huidige natuurwaarden en de kansen en mogelijkheden voor de natuur worden weergegeven.

Natuurwaardenkaart

Als basis voor de kaart gebruiken we bestaande inventarisatiegegevens en kennis van verschillende natuurorganisaties, die waar nodig aangevuld worden met onderzoek van Bureau Viridis. Per gebied wijzen we een ambassadeursoort aan die hoort bij een specifiek leefgebied of ecosysteem. Hiermee brengen we ook in beeld met welke maatregelen we de leefomgeving van deze soort kunnen verbeteren en daarmee de natuurwaarden te verhogen.

Zelf meedoen?

Als inwoner van de gemeente kunt u ook zelf meewerken aan het plan. Door uw ideeën over de kansen en knelpunten voor biodiversiteit in een interactieve kaart toe te voegen kunnen wij uw voorkeuren meenemen in het opstellen van de natuurkansenkaart. Daarnaast vindt u op de website inzicht in natuurontwikkelingsprojecten door de gemeente zelf, maar ook hoe u zelf als inwoner uw steentje kunt bijdragen. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan het NK tegelwippen! Hierbij verwijdert u een tegel langs de gevel of in de tuin en plaatst u er een plant voor terug. Wij gaan dit jaar de strijd aan met Maasdriel, dus: tegel eruit, plant erin!

Meer weten?

Bent u benieuwd wat het plan precies inhoudt of wilt u meer informatie? Kijk op: www.zaltbommel.nl/inwoner-en-ondernemer/duurzaamheid/biodiversiteitsplan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio