10.2 C
De Bilt
dinsdag, 28 mei 2024

Aanleg regentuinen in De Plantage voorkomt wateroverlast

Meteren – De wijk de Plantage in Meteren is volop in ontwikkeling. Aan de Bentinckshof komt een groener plein waar klimaatadaptatie een centraal thema is. Lokale aannemer Gebr. Van Breda uit Geldermalsen legt hier namelijk regentuinen aan. Thijs Magielse Tuinen uit Beesd deed het plantwerk. En ook wethouder Joke van Vrouwerff hielp donderdag 16 februari even mee. Zij plantte struiken aan die onderdeel zijn van deze regentuinen.

Regentuinen

Regentuinen zijn verdiepte plantsoenstroken met beplanting, waar het regenwater van de woningen en de straat in wordt opgevangen. Stedenbouwkundig bureau Wissing stelde het ontwerp op. Onder de regentuinen ligt Rockwool (steenwol), een isolatiemateriaal waarin het water wordt gebufferd. Dit water infiltreert daarna in de bodem. Blijft het lang regenen en dreigen de regentuinen over te lopen? Dan is er een overloop die het water afvoert naar de gemetselde gracht. Tegelijkertijd zorgt Rockwool ervoor dat beplanting in de regentuinen ook tijdens hete dagen genoeg water krijgt. En die beplanting biedt weer verkoeling tijdens hete dagen.

Een mooi voorbeeld van klimaatadaptatie

Wethouder Joke van Vrouwerff is enthousiast: ‘Dit is een prachtig voorbeeld van een klimaatadaptieve maatregel. Met deze oplossing combineren we waterberging met openbaar groen. Hiermee kunnen blank staande tuinen of straten voorkomen worden. Bij nieuwe ontwikkelingen binnen onze gemeente denken we standaard na over klimaatverandering. Ook inwoners kunnen eenvoudig maatregelen nemen. Zonder dat dit complex of duur hoeft te zijn. Het gaat vaak om andere keuzes maken. Zoals tegels inruilen voor groen of water opvangen in een regenton.’

Subsidie aanvragen

Inwoners die zelf aan de slag willen, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. De subsidie is bijvoorbeeld voor het vergroenen van de tuin, het aanleggen van een groen dak of een regenton. Kijk op: www.westbetuwe.nl/subsidieklimaat

#WaterbewustWestBetuwe

Het klimaat verandert. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Inspelen op deze klimaatverandering en goed omgaan met water kan de overheid niet alleen. Opvang van regenwater is voortaan ieders verantwoordelijkheid. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Meer informatie en tips: www.westbetuwe.nl/klimaat.

De Bentinckshof

De openbare ruimte langs de Bentinckshof bestaat straks uit een voetpad die langs de woningen loopt, de regentuinen (met daar tussen straatstenen voor loopstroken om vanaf de straatzijde en de parkeerplaatsen naar de woningen te lopen), een uitstapstrook en de parkeerplaatsen parallel aan de Bentinckshof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio