13.1 C
De Bilt

Afval weggooien wordt leuk: à la Hollebolle Gijs in West Maas en Waal

Basisschool De Laak kreeg vorig jaar met het plan ‘Afval weggooien wordt leuk’ de meeste stemmen tijdens de Kindergemeenteraad van West Maas en Waal. Dit plan hebben zij uitgewerkt en is nu tot uitvoering gebracht. “Superleuk dat ons idee heeft gewonnen en we nu overal in de gemeente onze prullenbakken zien” aldus een leerling.

Leerlingen van basisschool De Laak stonden daarom op 27 mei samen met wethouder Evert Jan Slootweg op de hoek van de Lakenstraat bij de kinderboerderij in Wamel. Zij onthulden daar hun prullenbak. En niet zomaar eentje. Deze prullenbak is van graffiti voorzien door Moris, een graffiti kunstenaar. In totaal zijn 20 prullenbakken voorzien van graffiti. In alle dorpen 2 en in dorpen met 2 basisscholen 4 stuks.

Afval weggooien wordt leuk

De leerlingen van De Laak wilden iets doen aan het afval bij de plekken waar veel jongeren komen. Door op die plekken afvalbakken met een leuke graffiti tekening te versieren hopen zij op het Hollebolle Gijs effect. Afval weggooien in de prullenbak wordt leuk op deze manier.

Verschillende thema’s

Elke basisschool in West Maas en Waal bedacht een eigen thema voor 2 prullenbakken in hun eigen dorp. Enkele thema’s zijn: muziek en vrede, dieren, sport en vakantie. Graffiti kunstenaar Moris werkte deze thema’s uit. De afgelopen weken is hij bezig geweest om de prullenbakken in de dorpen te painten. Wethouder Evert Jan Slootweg: “We verwachten dat onze (jongere) inwoners hierdoor sneller hun afval weggooien in de prullenbak. Dat afval kan gebruikt worden als grondstof voor het maken van nieuwe spullen. Sowieso zijn de prullenbakken een vrolijke noot in de omgeving”.

Gijs en Job van basisschool De Laak samen met Moris, de graffiti kunstenaar en wethouder Evert Jan Slootweg bij de onthulde prullenbak
Gijs en Job van basisschool De Laak samen met Moris, de graffiti kunstenaar en wethouder Evert Jan Slootweg bij de onthulde prullenbak – Foto: Reinier Jansen

Kindergemeenteraad

Op donderdag 16 november 2023 organiseerde de gemeente de Kindergemeenteraad. Tijdens een spannende raadsvergadering werd uiteindelijk het plan van basisschool De Laak uit Wamel, als winnend project door alle kinderen gekozen. In overleg met basisschool De Laak, graffiti kunstenaar Moris en de gemeente zijn afspraken gemaakt over het uitvoeren van het plan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio