11.6 C
De Bilt

Gemeente Altena wil nieuwbouwwoning of bouwkavel eerst lokaal in de verkoop

Altena – De gemeente Altena wil inwoners van Altena zoveel mogelijk kans geven op het kopen van een bouwkavel of een nieuwbouwwoning in de eigen gemeente. Vanaf 1 januari 2022 worden bouwkavels en nieuwbouwwoningen toegewezen via loting. Bij de verkoop van kavels en woningen moet voortaan eerst lokaal worden geadverteerd. Als er na de loting nog kavels of woningen over zijn, kan de aanbieder landelijk adverteren zoals op Funda.

Lokaal gaat voor bij nieuwbouw en kavels

Wethouder Hans Tanis: “We werken hard om het aanbod van woningen en kavels in onze gemeente te vergroten. Het aanbod is beperkter dan de vraag. We willen nieuwbouwwoningen en kavels zo eerlijk mogelijk verdelen, waarbij we de kans op een woning voor inwoners van Altena zo groot mogelijk willen maken. Daarin willen we doen, wat binnen de juridische kaders mogelijk is. We brengen kavels en woningen daarom eerst onder de aandacht van onze eigen inwoners.”

Adverteren in lokale media

Projectontwikkelaars die vanaf 2022 een overeenkomst sluiten met de gemeente om woningen te kunnen bouwen, moeten bij de verkoop de woningen of bouwkavels eerst in de lokale kranten adverteren. Doel hiervan is om inwoners uit Altena te bereiken, en minder het brede publiek van elders. Bij overeenkomsten die eerder zijn gesloten maar de woningen nog in de verkoop moeten, kan de gemeente dit niet verplichten. Ze gaat het gesprek aan met ontwikkelaars om dit zoveel mogelijk toe te passen.

Starterslening

De gemeente Altena zet zich zoveel mogelijk in om woningen beschikbaar te houden voor mensen met een binding met Altena. Per 1 november biedt de gemeente een starterslening aan voor starters die binding hebben met de gemeente. Verder gelden er regels bij nieuwbouwwoning zoals een zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio