22.8 C
De Bilt
dinsdag, 17 mei 2022

Bespreekversie Transitievisie Warmte ter inzage

Zaltbommel Het college van de gemeente Zaltbommel stelde de bespreekversie van de Transitievisie warmte vast. In de Transitievisie Warmte staat omschreven hoe de gemeente denkt dat wijken uiteindelijk van het aardgas af gaan voor 2050. Van 5 augustus tot en met 24 september kunnen inwoners de bespreekvisie van de Transitievisie Warmte lezen en hierop reageren. Dit kan op www.zaltbommel.nl en op het gemeentekantoor aan de Hogeweg in Zaltbommel. Daarnaast legt de gemeente de visie voor aan een aantal partijen, zoals netbeheerder Liander en woningcorporaties.

Bespreekversie transitievisie

In de bespreekversie van de Transitievisie Warmte kijkt de gemeente wat de mogelijke alternatieven voor aardgas in de wijken en kernen van de gemeente zijn. De gemeente kijkt hierbij naar de technische oplossingen en naar het draagvlak. Ook staat beschreven hoe deze opgave in de komende jaren verder wordt uitgewerkt. Met de Transitievisie Warmte wil de gemeente inwoners en andere belanghebbenden, zoals ondernemers en woningcoöperaties op tijd informeren en meenemen in de grote veranderingen die voor ons liggen.

Internationale afspraken

Aardgas is een fossiele brandstof die bij verbranding het broeikasgas CO2 uitstoot. Broeikasgassen veroorzaken opwarming van de aarde. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we dat willen stoppen. De gemeente wil een CO2 reductie van 55% realiseren in 2030 ten opzichte van 1990.

Beperken warmtevraag

In de energietransitie is warmte een belangrijk onderdeel. Warmte vormt ruwweg twee derde van de energievraag van ieder huishouden In de komende jaren wil de gemeente eerst vooral inzetten op het beperken van de warmtevraag door het stimuleren en faciliteren van  isoleren van woningen en besparen. Gelijktijdig voert de gemeente onderzoek uit naar alternatieven van aardgas, bijvoorbeeld met warmte uit water of de aarde.

Bespreekvisie inzien en reageren

Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk dan vanaf 5 augustus op www.zaltbommel.nl of kom naar het Gemeentekantoor aan de Hogeweg in Zaltbommel om de bespreekversie Transitievisie Warmte in te zien. U kunt uw reactie op de bespreekvisie mailen naar duurzaamheid@zaltbommel.nl of sturen aan ons: t.a.v. Duurzaamheid, Postbus 10.002, 5300 DA Zaltbommel.

Informatiebijeenkomst en inloopspreekuren

Heeft u vragen? Dan kunt u terecht tijdens een van de spreekuren op het gemeentekantoor op dinsdag 10 augustus of maandag 16 augustus van 10.00 tot 11.30 uur. Ook organiseert de gemeente op 7 en 9 september informatiebijeenkomsten over de Transitievisie warmte. Tenslotte worden er samen met het Energieloket nog spreekuren gehouden. Houdt voor meer informatie hierover de berichtgeving in de gaten. Voor vragen, aanmelden of meer informatie over de informatiebijeenkomst mailt u naar duurzaamheid@zaltbommel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio