31.4 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Bloemrijke akkerranden op het Eiland van Nederhemert voor meer akkervogels

Zaltbommel – Afgelopen voorjaar is op het Eiland van Nederhemert bijna 20.000 m2 akkerranden ingezaaid met een bloemrijk kruidenmengsel. Door akkerranden in te zaaien met kruiden die voedsel en beschutting bieden aan akkervogels zoals de patrijs, geelgors of veldleeuwerik draagt de gemeente samen met agrariërs bij aan het verhogen van de biodiversiteit in de gemeente. Het akkerrandproject maakt deel uit het biodiversiteitplan waar de gemeente dit jaar aan werkt.

Veldbezoek

Afgelopen voorjaar heeft de Agrarische Natuurvereniging De Capreton op het eiland van Nederhemert bijna 20.000 m2 akkerranden ingezaaid met kruidenmengsels voor de akkervogels voor de looptijd van 2 jaar. Deze zijn deze nazomer geschouwd in een gezamenlijk veldbezoek met de Capreton, de gemeente, Wethouder Gijs van Leeuwen en de twee deelnemers van het project.

Effectiviteit bloemrijke akkerranden

Tijdens de schouw zijn de effectiviteit van deze akkerranden en de ervaringen van de deelnemende agrariërs besproken. Naast de bijdrage aan akkervogels en insecten, bieden de bloemrijke akkerranden ook een mooi aanblik op het Eiland waarover de deelnemers regelmatig complimenten ontvangen. De partijen zijn met elkaar in gesprek over de mogelijkheid van een intensievere samenwerking tussen de gemeente Zaltbommel en De Capreton.

Biodiversiteitsplan: meer aandacht voor biodiversiteit

Het akkerrandenproject maakt deel uit van het Biodiversiteitsplan waar de gemeente Zaltbommel dit jaar aan werkt. In een biodiversiteitsplan maakt de gemeente inzichtelijk wat de huidige natuurwaarden zijn in de gehele gemeente, en hoe ze deze kunnen versterken. Hierbij kijkt de gemeente bijvoorbeeld ook naar de akkervogels en hoe hun leefomgeving kan verbeteren.

Zelf meedoen

U kunt ook meewerken aan het biodiversiteitsplan. Door uw ideeën over de kansen en knelpunten voor biodiversiteit in een interactieve kaart toe te voegen kan de gemeente uw voorkeuren meenemen in het opstellen van de natuurkansenkaart. Voor meer informatie kijk op: www.zaltbommel.nl/inwoner-en-ondernemer/duurzaamheid/biodiversiteitsplan.

Daarnaast kunt u als inwoner van de gemeente ook zelf de akkervogels een handje helpen in een nieuw op te richten Akkervogelwerkgroep. Hiervoor wordt binnenkort een informatieavond georganiseerd. Meer informatie hierover volgt later via de website van de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio