14.9 C
De Bilt

Burgemeesters Lopik en Zederik sluiten muzikaal het vaarseizoen ‘De Overkant’ af.

Ameide/Jaarsveld – Donderdag 11 oktober is het Paardenmarkt in Ameide, traditioneel de laatste dag van het jaar dat het pontje tussen Ameide en Jaarsveld de Lek oversteekt. Om 09.00 uur vaart burgemeester Laurens de Graaf van Lopik (Utrecht) met Voetveer ‘De Overkant’ naar Zederik (Zuid-Holland).

Trompetduet

De Zederikse locoburgemeester Maks van Middelkoop en burgemeester Laurens de Graaf ontmoeten elkaar – spelend op trompet – als goede buur voor het laatst op de provinciegrens. In 2019 vaart het voetveer heen-en-weer in Utrecht.

Muziek verbindt, zoals ook de rivier De Lek een verbindende schakel is tussen de aanliggende gemeenten. Voetveer ‘De Overkant’ verbindt beide oevers van de Lek (in de huidige twee provincies) en daarmee de inwoners van de gemeenten. Ook toeristen en recreanten maken graag gebruik van de verbinding van het veer, zodat zij al fietsend kunnen genieten van wat beide gemeenten aan ‘de overkant’ te bieden hebben.

Voetveer ‘De Overkant’

Sinds 1995 zijn Ameide en Lopik in het zomerseizoen met elkaar verbonden door het veer ‘De Overkant’ over de rivier de Lek. Van oudsher is er al een verbinding tussen de twee oevers van de Lek. Zo voer er van 1875 tot 1965 één kilometer stroomafwaarts dagelijks een veerpont tussen Tienhoven en Lopik.

Dankzij de inspanningen van donateurs, sponsors, verschillende overheidsinstanties en niet te vergeten enthousiaste vrijwilligers, is deze verbinding weer in ere hersteld voor recreatieve doeleinden. Zo kunnen er per overtocht 80 voetgangers of 40 fietsers worden overgezet. In de afgelopen jaren zijn er bijna 700.000 bezoekers van de ene naar de andere oever overgezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio