7 C
De Bilt

Eben Haezerschool in Waardenburg van het gas af

De gemeente West Betuwe maakt werk van duurzaamheid. Het verduurzamen van basisscholen staat hoog op de agenda. De Eben Haezerschool is in de zomerperiode grondig aangepakt. De school is inmiddels van het gas af. De komende maanden zijn De Schakel in Meteren, Mr. Aafjesschool in Meteren en De Springplank in Rumpt aan de beurt.

Stuk duurzamer

Wethouder onderwijs Govert van Bezooijen: “We hebben allerlei maatregelen genomen in de Waardenburgse school. Het gebouw is een stuk duurzamer, energieneutraal en het binnenklimaat is sterk verbeterd. Het is een prettige en leerzame omgeving voor de kinderen. Het pand is klaar voor de komende tientallen jaren. Het bestuur en de gemeente trokken met elkaar op in dit project. Ik ben trots op het resultaat!”

Ondanks leeftijd is school toch gasvrij

Niet alleen de gemeente, maar ook het bestuur van Eben Haezer is blij. Directeur Andries Bor: “Het pand was al wat ouder, maar het is zonde om zo’n gebouw af te breken. We zijn van het gas af. De verduurzaming was voor ons een uitgelezen kans. Ook de verbetering van het binnenklimaat draagt bij aan de leeromgeving. De nieuwe akoestiek is positief voor de concentratie van de leerlingen. Het ziet er prachtig uit. Een oud pand in een nieuw jasje.”

De maatregelen

De school in Waardenburg is flink onder handen genomen. De isolatie van dak en spouwmuur zijn verbeterd. De centrale verwarmingsketels maakten plaats voor warmtepompen. Het gebouw is nu gasloos. In heel het pand is LED-verlichting. Tenslotte liggen er op het dak 92 zonnepanelen. Ook het binnenklimaat verbetert sterk door een ventilatiesysteem per lokaal. De warmte van aan- en afvoer van lucht wordt door slimme technologie weer hergebruikt.

Integraal huisvestingsplan

In het integraal huisvestingsplan (looptijd 2021-2032) zijn alle schoolgebouwen bekeken en in welke staat ze zijn. Daarmee is in beeld gebracht welke schoolgebouwen zich het beste lenen om met het beschikbaar gestelde geld van de provincie Gelderland een verduurzamingslag te maken. Eind 2022 zijn totaal tien basisscholen verduurzaamd. Uiteindelijk komen alle scholen aan de beurt.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio