14 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Kijk eens om! Eenzaamheid is vaak dichterbij dan u denkt

Tiel – De gemeente Tiel, Mozaïek Welzijn en Movisie doen mee aan het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid. Zij willen Tielse inwoners die zich eenzaam voelen helpen. “Neem nou tante Lies, een vrouw die altijd onder de mensen was. Ze werkte in de horeca, maar dat is jaren geleden. Nu woont ze in een aanleunwoning en haar kinderen hebben het druk. Die komen niet zo vaak meer langs. Ze zou graag weer eens op een terrasje zitten, even lekker kletsen.” Er zijn veel mensen zoals tante Lies! Kijk eens om u heen. Ook u kent vast iemand die u kunt uitnodigen voor een kopje koffie en een fijn gesprek. Doet u ook mee?

Het kan iedereen treffen

Wethouder Kreuk: “Iedereen kan met alleen zijn te maken krijgen. Oud én jong. Wanneer je na een drukke werkdag in een leeg huis komt. Als je op het schoolplein staat. Of als je alleen op je kamer zit. Ook Corona heeft er aan bijgedragen dat veel meer eenzaamheid wordt ervaren. We willen onze Tielse inwoners die zich eenzaam voelen helpen. Dat doen we al, maar we gaan hier nog meer aandacht aan besteden. Daar hebben we uw hulp bij nodig. Kijkt u ook eens om?”

Ondertekenen intentieverklaring Een tegen Eenzaamheid – Foto: gemeente Tiel

Mozaiek Welzijn

Wethouder Carla Kreuk en Johan Andrée, directeur van Mozaiek Welzijn ondertekenden op 21 september de intentieverklaring. Samen met een aantal maatschappelijke organisaties willen zij inwoners bewust maken van eenzame mensen in hun omgeving. Als mensen eenzaamheid herkennen, kunnen zij zelf iets doen. Aandacht geven bijvoorbeeld, erover praten of de zorgen ergens melden.

Eenzaamheid in cijfers

In 2020 gaf bijna de helft van de Nederlandse volwassenen aan eenzaam te zijn. 1 op de 5 volwassenen is zelfs ernstig eenzaam. Ook voor Tiel zou dit betekenen dat er een schrikbarend aantal inwoners eenzaamheid ervaart.

Activiteiten

De Week tegen Eenzaamheid 2021 is van 30 september t/m 7 oktober. In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. In Tiel worden in de week van de Eenzaamheid verschillende activiteiten georganiseerd. U wordt van harte uitgenodigd hier aan deel te nemen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio