7.7 C
De Bilt

Eerste beweegbank in West Betuwe in gebruik

Op zaterdag 2 april opende wethouder Ton van Maanen de eerste beweegbank in West Betuwe. De beweegbank is een initiatief van een bewoonster uit Deil. Inwoners kunnen nu op een laagdrempelige manier sport- en beweegoefeningen doen. De beweegbank is geplaatst naast het Dorpshuis Duifhuis. De kosten voor de beweegbank zijn betaald uit het lokaal Sportakkoord.

Meer dan een ontmoetingsplek

De beweegbank is meer dan alleen een ontmoetingsplek. De bank daagt inwoners uit om te blijven bewegen. Wethouder Ton van Maanen juicht dit soort beweeginitiatieven enorm toe. “We zien dat de behoefte aan beweging steeds groter wordt. En ook de doelgroep die wil bewegen wordt breder. Inwoners gaan actief opzoek naar mogelijkheden. De beweegbank is er voor iedereen, jong en oud en  is heel toegankelijk voor inwoners met een beperking.”

De beweegbank

Iedereen die wil bewegen kan ermee aan de slag. De bank biedt mogelijkheden voor ieders niveau, leeftijd en lichamelijke conditie. De bank bevat in totaal zes oefenzones. Boven de bank hangen panelen met informatie die enkele oefeningen uitleggen. En voor gebruikers die meer oefeningen willen, is er een gratis beweegbank-app.

Bewonersinitiatief

De kartrekker van dit initiatief is Sonja Hoogakker uit Deil. Ze wil meer mensen aan het bewegen krijgen. ”Een tijdje terug zag ik de beweegbank in Utrecht staan en werd direct enthousiast. Ik wil zelf graag bewegen en ook anderen stimuleren om te bewegen. Samen met het platform toegankelijkheid heb ik in oktober een aanvraag ingediend. En in december was het rond en het initiatief goedgekeurd.” Sonja volgde ook een trainingscursus en kan zo andere gebruikers beweegadvies geven. 

Lokaal Sportakkoord

Eind 2019 tekende verschillende sport en beweegaanbieders in West Betuwe het lokaal Sportakkoord. Het doel hiervan is om meer mensen, meer te laten bewegen. De Gemeente West Betuwe heeft dezelfde doelstelling en is blij met het Sportakkoord. Van Maanen: “Het Sportakkoord is een geweldige extra aanvulling op initiatieven die wij als gemeente al uitvoeren, zoals Beweeg Meer en Eet Gezond, Buurtsportcoaches via Welzijn West Betuwe en Gezonde School.”

Aangevraagde initiatieven

Naast de beweegbank zijn er in 2021 dertien aangevraagde initiatieven beloond met een betaling uit het lokaal Sportakkoord. Zo startte er afgelopen maand een aantal basisscholen met bewegend leren. Consultatiebureaus in de gemeente worden beweegvriendelijk ingericht. En verschillende sportclubs ontwikkelden beweegprogramma’s voor een speciale doelgroep, zoals een ijsclub die activiteiten opzet om skeeleren te promoten. Heeft u ook een idee om samen met uw dorp of stadje in beweging te komen? Neem dan contact op met de regiegroep sportakkoord via sportakkoord@westbetuwe.nl.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio