17.5 C
De Bilt

FIXbrigade nu ook in Gorinchem actief

Inwoners in Gorinchem die moeite hebben met het betalen van de energierekening en hulp kunnen gebruiken bij het nemen van energiebesparende maatregelen kunnen vanaf nu hulp krijgen van de FIXbrigade. De brigade Gorinchem is een initiatief van gemeente Gorinchem in nauwe samenwerking met De Klussendienst, SitY Academy en De Gezel. Met de inzet van de FIXbrigade wil de gemeente inwoners ondersteunen bij het verlagen van de energierekening en het verduurzamen van de woning.

Energiebesparing voor iedereen toegankelijk

Marjo Molengraaf, wethouder (energie)armoede licht toe: “Ik ben ontzettend blij met de start van een Gorinchemse FIXbrigade. In tijden van hoge energierekeningen kunnen energiebesparende maatregelen de kosten terugbrengen. Ongeveer 1200 huishoudens in Gorinchem hebben een hoge energierekening en onvoldoende mogelijkheden om zelf energiebesparende maatregelen te nemen. De FIXbrigade biedt gratis praktische hulp aan deze inwoners. Dankzij de samenwerking met verschillende lokale partners zoals De Klussendienst, SitY Academy en De Gezel maken we energiebesparing voor alle inwoners toegankelijk.”

Gratis advies en hulp bij installeren

Inwoners die energie(kosten) willen besparen, maar niet precies weten hoe, kunnen gratis advies krijgen van een energiecoach. De coach komt aan huis en geeft advies over kleine of grotere energiebesparende maatregelen. Lukt het niet om deze materialen zelf aan te schaffen en aan te brengen, dan nodigt de energiecoach een klusser van de FIXbrigade uit. De klusser zorgt voor de materialen en gaat gelijk aan de slag met het aanbrengen van de maatregelen. Deze hulp is gratis voor inwoners met een smalle beurs. Door het nemen van energiebesparende maatregelen daalt de energierekening en stijgt het wooncomfort.

Scholing

De FIXbrigade is ondergebracht bij De Klussendienst. Via de SitY Academy worden lokale werkzoekenden opgeleid om bij de FIXbrigade aan de slag te gaan. Technisch geschoold personeel uit het participatietraject van de SitY Academy en De Gezel worden via de FIXbrigade ingezet om bij inwoners thuis energiebesparende maatregelen uit te voeren. Op deze manier krijgen mensen met technische vaardigheden en een achterstand op de arbeidsmarkt kansen om aan de slag te gaan. De klussers van de FIXbrigade zijn beschikbaar tot en met december 2025. 

Duurzame stad

Gemeente Gorinchem zet zich samen met partners in de stad in om inwoners ondersteuning te bieden bij het verduurzamen van woningen en het besparen van energie. Inwoners kunnen voor meer informatie over energie besparen en voor het maken van een gratis afspraak met een energiecoach terecht op www.gorinchem.nl/energiecoach.

Inwoners die moeite hebben om de energierekening te betalen, kunnen nog tot en met 30 juni 2024 een energietoeslag aanvragen bij Avres.

Achtergronden FIXbrigade

De FIXbrigade is een landelijk initiatief. Ontstaan in Amsterdam om energiearmoede onder inwoners aan te pakken. De organisatie zoekt de samenwerking met lokale organisaties en gemeenten om lokale FIX-teams op te zetten. Inmiddels zijn er in Nederland zo’n 80 lokale FIX-teams actief. De teams zetten zich in voor het bestrijden van (energie)armoede, het verduurzamen van woningen en bieden werkgelegenheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio