14.7 C
De Bilt

Gemeente Alblasserdam gaat voor aardgasvrije nieuwbouw

Alblasserdam – Wethouder Arjan Kraijo zette maandag 13 maart 2018 namens de gemeente Alblasserdam zijn handtekening onder het Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw. Ook netbeheerder Stedin en 30 andere gemeenten uit Zuid-Holland ondertekenden het convenant. Hiermee bundelen provincie, gemeenten en de netbeheerder de krachten om projectontwikkelaars en hun opdrachtgevers ervan te overtuigen om bij nieuwbouw te kiezen voor een duurzaam alternatief voor aardgas. Ook opteren zij dat bij reeds lopende projecten met aardgas waar mogelijk alsnog gekozen wordt voor een duurzaam alternatief.

Gezond, leefbaar en aantrekkelijk Alblasserdam

Wethouder Arjan Kraijo: “Ons college heeft de afgelopen vier jaar ingezet op duurzaamheid om zo bij te dragen aan een toekomstbestendig dorp, een dorp dat ook voor de komende generaties gezond, leefbaar en aantrekkelijk is. We willen iedereen motiveren om minder energie te verbruiken en uiteindelijk willen we naar een energieneutraal dorp. Op langere termijn past aardgas daarom niet meer in gemeente Alblasserdam.” Diederik Samsom, die de bijeenkomst op 13 maart begeleidde gaf ook aan: “Duurzaamheid moeten we niet alleen in woord belijden. De gemeenten die hier bijeen zijn zetten concrete stappen, wat ook hard nodig is”.

Veel CO2-uitstoot uit gebouwen

Vooralsnog waren ontwikkelaars verplicht een gasaansluiting aan te leggen. Een wetswijziging van de Tweede Kamer die over enkele maanden ingaat, maakt het mogelijk alternatieven voor aardgas toe te passen. Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt veel CO2 vrij. De gebouwde omgeving is voor 40% verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot van Nederland. En daar willen we in Nederland in 2050 vanaf zijn.
David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: “We willen de uitdaging niet groter maken dan die al is. Aardgasaansluiting klinkt nu nog leuk, maar zal snel uit de tijd raken. Het zal binnen enkele jaren een kat in de zak blijken te zijn. Daar moeten we huizenkopers nu al voor behoeden en daarom bieden wij nu de kans om contracten te herzien en gebruik te maken van Stedins inkeerregeling”.

Energiestrategie Drechtsteden

Gefaseerd los van aardgas is één van de vijf ontwikkellijnen die zijn vastgesteld in de Energiestrategie Drechtsteden, een programma om samen met partners een energieneutrale regio te worden in 2050.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio