21.9 C
De Bilt
woensdag, 18 mei 2022

Gemeente verhaalt schade riool en onderzoeken bodemverontreiniging op eigenaar

Zaltbommel – De bodem en het riool nabij het aangetroffen drugslab op de Veilingweg zijn zeer waarschijnlijk verontreinigd en beschadigd. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van bodemmonsters en een inspectie van het riool. Verder bodemonderzoek moet uitwijzen hoe groot de schade precies is. De gemeente verhaalt de schade op de eigenaar.

De politie ontmantelde het drugslab aan de Veilingweg op 16 april. De politie trof daar een ruime handelshoeveelheid amfetamine aan.

 

Bodemonderzoek

Bij het aantreffen van het drugslab constateerde een toezichthouder van de ODR verschillende  (vloei)stoffen op de bodem en lozingen. Daardoor ontstond het vermoeden dat de bodem verontreinigd is. Om eventuele verontreinigingen in beeld te krijgen liet de gemeente een eerste (oriënterend) bodemonderzoek uitvoeren. Pas na vervolgonderzoek zal de volledige aard en de omvang van de verontreiniging duidelijk zijn. Hieruit moet blijken welk verder onderzoek nodig is en welke maatregelen om eventuele verontreinigingen te saneren. De gemeente verhaalt de kosten die hiermee verband houden op de eigenaar via een bestuursrechtelijke procedure.

Schade riolering

Uit inspectie van de gemeente blijkt dat het 4 jaar oude riool over een lengte van 470 meter zwaar is aangetast door de lozing van sterk zure vloeistoffen. Dit is te herleiden naar het perceel waar het drugslab gevonden is. De schade bedraagt waarschijnlijk rond de €200.000. De gemeente stelt de eigenaar van het perceel voor deze schade aansprakelijk via een civielrechtelijke procedure.

Risico

Er is een risico dat het niet lukt om het hele schadebedrag voor de vervuiling van de bodem en de schade aan het riool op de eigenaar te verhalen. Als de kosten niet kunnen worden verhaald komen deze ten lasten van de algemene bedrijfsreserve. Burgemeester Rehwinkel: “Deze verontreiniging en schade zijn sowieso al niet te tolereren, maar helemaal niet dat de samenleving voor de kosten ervan opdraait.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio