14.4 C
De Bilt
vrijdag, 20 mei 2022

Gemeente Zaltbommel wil voorschools aanbod voor peuters verruimen

Zaltbommel – De gemeente wil het voorschoolse aanbod voor peuters verruimen en de aanvraagprocedure voor peutertoeslag versimpelen. Dat staat in een voorstel om het peuterbeleid aan te passen. De aanpassingen komen voort uit een evaluatie van de gemeente, samen met alle voorschoolse educatie aanbieders en 177 ouders van peuters die gebruik maken van het voorschools aanbod.

De gemeenteraad neemt naar verwachting in haar vergadering van 15 juni een beslissing over dit voorstel. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, voert de gemeente de aanpassingen door in een nieuwe verordening peutertoeslag gemeente Zaltbommel. Vanaf 1 augustus zal dat dan ingaan.

Wethouder Buwalda: “Met de nieuwe verordening is er een betere afstemming met behoeften van ouders en aanbieders en vindt een verruiming van het beleid plaats waarbij keuzevrijheid blijft behouden.”

Aanpassingen aan het beleid

Vanaf 1 augustus 2018 kunnen ouders van peuters vanaf 2 jaar in aanmerking komen voor peutertoeslag. Alle ouders (regulier en VVE) betalen 2 dagdelen (van 2,5 uur tot maximaal 3,5 uur) per week zelf. Zij worden via de belastingdienst of de gemeente gecompenseerd met een inkomensafhankelijke toeslag. De maximale vergoeding voor peutertoeslag wordt 7 uur per schoolweek. Voor ouders van kinderen met een ‘VVE-indicatie’ (Voorschoolse- en Vroegschoolse Educatie) geldt dat het derde en eventueel vierde dagdeel kosteloos is (met een maximum van 7 uur per schoolweek). Voor deze extra dagdelen kan geen toeslag worden aangevraagd. De gemeente koopt VVE-uren rechtstreeks in bij de aanbieders.

Eenvoudigere aanvraagprocedure

De digitale aanvraagprocedure via www.zaltbommel.nl wordt eenvoudiger. Vanaf het nieuwe schooljaar vervalt de digitale aanvraag voor kosteloze VVE-uren.

Veranderingen VVE sinds januari

De Wet Harmonisatie Peuterspeelzalen en Kinderdagverblijven ging op 1 januari 2018 in.  Deze nieuwe wetgeving voor peuterspeelzalen en kinderopvang van de landelijke overheid betekent dat alle ouders een toeslag aan kunnen vragen voor peuteraanbod, zoals voorheen al voor kinderopvang kon. Ook mogen alle aanbieders van opvang of activiteiten voor peuters vanaf 1 januari voorschoolse educatie aanbieden. De wet riep vanaf de ingangsdatum (1 januari 2018) direct al veel vragen en zorgen op. Niet alleen bij de ouders, maar ook bij de aanbieders en bij de gemeente. Vandaar dat de gemeente toen al meteen aankondigde, samen met de ouders het beleid te evalueren en aan de hand daarvan het beleid aan te passen.

De bedoeling van VVE

De bedoeling van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), is een kansrijke omgeving bieden aan peuters. Een VVE-plaats is bedoeld voor een kind met VVE-indicatie. Deze indicatie wordt verstrekt als het kind een steuntje in de rug kan gebruiken bij de ontwikkeling op het gebied van taal, motoriek of sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook kan de thuissituatie van het kind (opleidingsniveau ouders, spreektaal thuis) aanleiding zijn voor het verstrekken van een VVE-indicatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio