22.8 C
De Bilt
dinsdag, 17 mei 2022

Gorinchem officieel Regenboogstad sinds Paarse vrijdag

Gorinchem – Op Paarse vrijdag 11 oktober 2020 zette wethouder Kraaijeveld, Tino Bursato van de Gorcumse Regenboog Alliantie en Pieternelle Maris, leerling van het Camphusianum en lid van de Gender and Sexuality Alliance (GSA) hun handtekeningen onder de intentieverklaring waarmee gemeente officieel Regenboogstad is geworden. Met het zetten van deze handtekening geeft de gemeente aan zich actief in te zetten voor acceptatie, emancipatie en veiligheid van LHBTIQ+ mensen in eigen stad.

Gorinchem wil iedereen respecteren

Wethouder Kraaijeveld: “Als Stad van Tolerantie vinden we het belangrijk dat inwoners zich gerespecteerd, prettig en veilig voelen. Dat we nu officieel Regenboogstad zijn geworden, past in deze visie. We zetten ons er actief voor in dat iedereen zich geaccepteerd, welkom en veilig voelt in onze mooie stad, dus ook LHBTIQ+ inwoners.”

Motie

Eerder diende een meerderheid van de gemeenteraad van Gorinchem tijdens de raadsvergadering van donderdag 15 oktober 2020 een motie in om Gorinchem aan te laten sluiten bij de Regenboogsteden van Nederland. Met deze motie wilden de politieke partijen een impuls geven aan de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTIQ+[1] mensen in Gorinchem.

Regenboogsteden

In Nederland zijn op dit moment 81 regenboogsteden [2]. Hiervan hebben 54 steden met de minister van onderwijs een intentieverklaring getekend. Meedoen aan een landelijk programma voor regenboogsteden, kan Gorinchem niet. Daar is de gemeente helaas te klein voor. ‘Alleen de grootste 50 gemeenten in Nederland mogen deelnemen. Mocht deelname in de toekomst wel mogelijk zijn, dan zal de gemeente dit aanvragen’, aldus wethouder Eelke Kraaijeveld.

[1] De afkorting LHBTIQ+ staat voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer. Het plusje aan het eind staat voor alle andere vormen van seksuele geaardheid die er nog zijn.[2] Kaartje met alle regenbooggemeenten: www.bit.ly/regenboogsteden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio