15 C
De Bilt

Helikopter raakt hoogspanningskabel: grote stroomstoring

Culemborg – Aan het begin van de avond raakte een helikopter van defensie in Culemborg één of meerdere hoogspanningskabels. Hoewel het vliegende gevaarte na de botsing veilig wist te landen is de schade voor de stroomvoorziening groot.

Bijna 24.500 huishoudens en bedrijven zitten sindsdien zonder stroom, laat de netbeheerder Liander in een reactie weten.

Helikopter veilig geland

De helikopter heeft wel veilig kunnen landen, over schade aan het voertuig is nog niets bekend. De burgemeester van Geldermalsen heeft het incident ook al bevestigd via Twitter. De storing ontstond in een verdeelstation. Medewerkers van Liander zijn bezig het probleem op te lossen. De storing gaat naar verwachting tot 1.00 uur vannacht duren, maar daar is op dit moment nog geen echte zekerheid te geven.

Inmiddels heeft de veiligheidsregio de situatie opgeschaald naar een Grip 4 situatie, wat betekent dat bijvoorbeeld Omroep Gelderland nu de officiële rampenzender is. Grip 4 is de op één na hoogste calamiteiteninzet. Liander moet in het donker trachten de schade te beoordelen en te repareren. Dat zou per kabel zeker 9 uur kunnen duren.

Mobiel verkeer kan nu ook ieder moment uitvallen, omdat accu’s van telecommasten meestal maar een paar uur stroom kunnen geven. Mensen in het getroffen gebied tussen Culemborg en Tiel zijn vooral op zichzelf aangewezen. Uiteraard zullen bij zieken- en verzorgingshuizen extra maatregelen getroffen worden.

Eerder incident

In 2007 raakte een apache van defensie ook al een hoogspanningskabel bij Hurwenen. Toen moesten ongeveer 50.000 huishoudens het zonder stroom moeten doen. Drie van de kabels van de mast braken af en vielen toen in de Waal. Deze raakte beschadigd maar kon toen een noodlanding maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio