13.1 C
De Bilt

Inburgering lokaal en onder een dak bij Welzijn West Betuwe

Het aantal mensen dat in de gemeente West Betuwe inburgert, is de laatste jaren toegenomen. Voorheen werd de inburgering belegd bij Regio Rivierenland. Het aantal is nu voldoende om de inburgering lokaal op te pakken. Daarom legt de gemeente de begeleiding in zijn geheel neer bij Welzijn West Betuwe.

Het gaat om een totaalpakket aan werkzaamheden die bij inburgering komt kijken: de intake en begeleiding van nieuwkomers, zoals inburgering in de maatschappij en het bieden van ondersteuning bij financiële zaken. De gemeente draagt de dossiers van nieuwkomers die voor 1 mei zijn komen wonen in de gemeente, zorgvuldig over aan Welzijn West Betuwe.

Maatschappelijke begeleiding

Welzijn West Betuwe heeft sinds vorig jaar al de taak maatschappelijke begeleiding op zich genomen. De werkzaamheden bestaan uit het helpen bij het invullen van diverse formulieren, de begeleiding bij de verhuizing naar de gemeente en de zorg voor toegang tot medische zorg. Daarnaast is een goed verloop van de integratie belangrijk, door bijvoorbeeld het officieel kennismaken met de buurt. Kinderen in de schoolgaande leeftijd worden door Welzijn West Betuwe ondergebracht bij scholen.

Inburgeringstraject  

Welzijn West Betuwe zal naast haar huidige taken nu ook de intake van nieuwkomers verzorgen. Om dit in goede banen te leiden wordt er een Plan Inburgering Participatie (PIP) opgesteld. In het PIP staat welke leerroute de nieuwkomer gaat volgen. Tijdens het inburgeringstraject is de gemeente verantwoordelijk voor de voortgang. In voortgangsgesprekken stelt de gemeente vast of de gekozen leerroute op een juiste manier aansluit bij de nieuwkomer.

Structuur in uitgaven

Een andere nieuwe taak voor Welzijn West Betuwe is de financiële begeleiding van nieuwkomers. Het gaat daarbij om de financiële zelfredzaamheid. In opdracht van de gemeente zal Welzijn West Betuwe de nieuwkomers op dit terrein begeleiden.

Traject op maat

Wethouder Jan de Geus reageert verheugd op het feit dat inburgering lokaal mogelijk is: “In Welzijn West Betuwe hebben we een professionele partner die lokaal werkzaamheden kan uitvoeren die te maken hebben met het inburgeringstraject. Per nieuwkomer wordt een op maat gemaakt traject ingezet. Dat vergt veel inzet van de professionals, want het blijft dus echt mensenwerk. Gelukkig kunnen de professionals en wij als gemeente daarnaast vertrouwen op de vele vrijwilligers in onze gemeente die eveneens helpen bij een goede start. ”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio