24 C
De Bilt

Kamers met Aandacht gezocht voor jongeren uit West Betuwe

De gemeente West Betuwe zoekt inwoners voor Kamers met Aandacht, die dus een kamer willen verhuren aan jongeren tussen de 18 en 23 jaar en hun ook een steuntje in de rug willen bieden. Deze ‘Kamers met Aandacht’ zijn bedoeld als tussenstap naar zelfstandig wonen voor kwetsbare jongeren voor wie thuis wonen geen optie is, maar die ook nog niet zelfstandig kunnen wonen. Heeft u ruimte over in uw huis en hart? Misschien is Kamers met Aandacht dan iets voor u.

Iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat er voldoende aandacht is voor de jongere. “Een luisterend oor, een helpende hand. Eigenlijk de praktische ondersteuning die je als ouders ook aan je kinderen zou geven”, legt beleidsadviseur Ria Dekker uit. “Het is niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een kans voor deze jongeren om te groeien.”

Zetje in de rug door Kamers met Aandacht

Dekker: “Wij willen als gemeente met het project Kamers met Aandacht voorkomen dat deze jongeren onnodig lang in de zorg komen of blijven. Kamers met Aandacht biedt hun dat zetje in de rug die ze nodig hebben. We zien het echt als kans voor jongeren om hun eigen weg te vinden in het leven.” Landelijk zijn er ook al veel positieve ervaringen opgedaan met Kamers met Aandacht. Op dit moment werken 88 gemeenten met het initiatief.

Zorgvuldige match

De verhuurders en de jongeren worden zorgvuldig gematcht. “De coördinator van Kamers Met Aandacht kijkt naar de wensen en of er onderling een goede klik is. Het eerste half jaar krijgt de jongere  iedere week bezoek van een begeleider  om te zien hoe het gaat”, vertelt Dekker. Verhuurders bepalen zelf hoeveel aandacht ze geven en op welke manier. De jongeren betalen huur. Ze gaan naar school of naar hun werk. Ze hebben geen problemen die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Biedt een Kamer met Aandacht

Het verhuren van een Kamer met Aandacht heeft voor de verhuurder geen invloed op de huurtoeslag. Een voorwaarde is dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. Wil u uw huis en hart openstellen voor deze jongeren? Neem dan contact op met team sociaal van de gemeente via teamsociaal@westbetuwe.nl.

Wilt u een kamer aanbieden? Stem dit dan ook af met de verhuurder van uw woning of uw hypotheekverstrekker. Meer informatie is te vinden op www.kamersmetaandacht.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio