14.4 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Kindergemeenteraad 2022 in West Maas en Waal

Beneden-Leeuwen – Op donderdag 10 november is er voor de voor de 5de keer een Kindergemeenteraad georganiseerd door de gemeente West Maas en Waal in samenwerking met ProDemos: Huis voor democratie en rechtsstaat. De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. De kinderen leren hoe politiek werkt en hoe gemeentelijke besluiten ontstaan.

Deelnemende scholen

Aan dit pro­ject doen 42 leer­lingen van zes basisscholen mee. Zij houden zich ‘s-middags de 10de  in het gemeente­huis bezig met lokale poli­tiek. De scholen die deelnemen zijn: de Leeuwenkuil (Beneden-Leeuwen), de Mariaschool (Boven-Leeuwen), de Wijzer (Beneden-Leeuwen), de Terebint (Wamel), de Laak (Wamel) en de Oversteek (Dreumel).

€ 5000,- voor het project dat wint

De kinderen hebben de afgelopen weken een project uitgewerkt.  Dat in het thema ‘Zorg voor elkaar: iedereen doet mee!’ past. Tijdens deze dag maken ze het project concreet. Het beste plan krijgt € 5000,- van de gemeen­te. Met dat geld wordt het plan echt gerealiseerd.

Programma 10 november Kindergemeenteraad

Tijdens de werkdag in het gemeentehuis gaan de leerlingen in gesprek met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven de kinderen tips voor de Kindergemeenteraad van die avond. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed uitleggen.

‘s Avonds besluiten de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering over de besteding van de € 5.000,-. Het project dat de meeste stemmen krijgt, voert de gemeente uit. Een unieke kans dus om als kind echt invloed uit te oefenen op het werk van de gemeente.

Werkdag

De werkdag duurt van 13.00 tot 19.30 uur. Burgemeester Vincent van Neerbos zit de Kindergemeenteraadsvergadering voor. De vergadering begint om 18.00 uur. Personen die interesse hebben zijn van harte welkom. Zij kunnen plaatsnemen op de openbare tribune. En de span­nende discussie volgen die moet leiden tot het beste pro­ject.

Ook is de Kindergemeenteraadsvergadering live te volgen via de website: https://westmaasenwaal.raadsinformatie.nl/live

Wat is ProDemos?

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat –  vertelt burgers over de democratische rechtsstaat. En moedigt hen aan om hierin een actieve rol te spelen. Om zoveel mogelijk mensen bij de politiek te betrekken, werkt ProDemos op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. Bekende activiteiten zijn ProDemos Binnenhof, waarbij schoolklassen een gratis leerzame dag in politiek Den Haag meemaken. De Scholieren- en Kinderverkiezingen en de StemWijzer. Zie www.prodemos.nl

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio