14.9 C
De Bilt

Nieuw leefgebied voor wezels en bunzings op de Vijverberg in Tiel

Tiel – De gemeente Tiel start in de week van 6 december met de aanleg van een geschikt leefgebied voor de wezel en bunzing op de Vijverberg. Daarom sluiten we een stuk van de Vijverberg tijdelijk af om de beplanting te laten groeien en mensen en honden uit het gebied te houden. Tijdens de boomfeestdag zijn de eerste bomen geplant. Nu planten we vooral prikstruiken (braam, wilde roos, e.d.) en zetten we wezelkasten neer.

De gemeente wil een ongebruikt terrein op het industrieterrein Kellen verkopen. We zijn verplicht om na te gaan of er beschermde diersoorten zijn. De wezel en de bunzing zijn daar gezien. Daarom moeten wij voor hen een ander gebied geschikt maken. Dat hebben we gevonden op de Vijverberg.

Route naar de Vijverberg

Tussen Kellen en de Vijverberg komt een route voor de dieren. Dan kunnen ze veilig naar de Vijverberg trekken. De route ligt langs de Kanaalstraat en achter de Latensteinse Rondweg 1. Hier komen takkenrillen, stobben en lage (prik)struiken. Takkenrillen zijn dode takken die opgestapeld worden zodat kleine dieren hier ongezien door heen kunnen kruipen. Stobben zijn boomstronken.

De route komt er pas in 2022. Het is nog niet bekend wanneer maar we verwachten voor het najaar. Eerst moet het leefgebied op de Vijverberg in orde zijn. Het leefgebied op de Vijverberg en de route zijn permanent.

Wezels en Bunzings zijn schuwe dieren

Wezel en bunzing komen op verschillende plekken voor in Tiel. Vooral op plekken waar prikstruiken staan en dood hout te vinden is. Ze zijn voor de mens ongevaarlijk: Ze zijn schuw en zien liever geen mensen, honden en katten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio