17.4 C
De Bilt

Maas- en Waaljutters worden Polderjutters

Jaarlijks maakten verenigingen de oevers van de Maas en Waal schoon: de Maas- en Waaljutters. Zo verdienden ze een zakcentje én droegen bij aan de natuur van West Maas en Waal. Dat deden ze 2 keer per jaar: in het voor- en najaar. Dit jaar stopt de gemeente West Maas en Waal met het jutten in de uiterwaarden. De belangrijkste reden hiervoor is het moment van opruimen van zwerfafval. De beste momenten zijn in het voor- en najaar.

Dit heeft onder andere te maken met de hoge waterstand en de hoogte van de begroeiing. IVN heeft in het voorjaar al een opruimactie in de uiterwaarden. Zij vraagt hiervoor ook vrijwilligers. De gemeente wil hier graag rekening mee houden. Dus wie graag wil (blijven) doen kan zich aanmelden bij IVN Schone Rivieren.

Polderjutters actief op zaterdag 22 april en 28 oktober

Dit jaar gaan voor het eerst Polderjutters aan de slag. Zij gaan het zwerfafval opruimen in bepaalde gebieden binnen de dijken. Dit is bijvoorbeeld het gebied ten noorden van de Woerdsestraat in Altforst, vanaf de Dijkgraaf de Leeuwweg naar Maasbommel, het gebied ten noordwesten van Alphen en rondom de wielen in Boven-Leeuwen en Beneden-Leeuwen.

13 Verenigingen gaan jutten

Verenigingen konden zich aanmelden om te pold gen een vergoeding. Er hadden zich 20 verenigingen aangemeld. Hiervan zijn er 13 geselecteerd op basis van selectiecriteria. Aanstaande zaterdag is dus de eerste opruimdag.

Wethouder Frans van Gelder: “We gaan ervan uit dat het polderjutten minstens zo succesvol wordt als het voormalige Maas- en Waaljutten. Ik wens alle Polderjutters veel succes met het opruimen van het zwerfafval in onze mooie gemeente. Ik ben benieuwd hoe ze deze actie vinden. Dit kunnen ze mailen naar milieu@westmaasenwaal.nl.”  Meer informatie over het polderjutten is te vinden op: www.westmaasenwaal.nl/polderjutters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio