22 C
De Bilt

Burgemeester Melissant opent buiten-expositie Open je ogen voor mensenhandel

Gorinchem – Woensdag 2 maart 2022 opende burgemeester Reinie Melissant de buiten-expositie Open je ogen voor mensenhandel bij Buiten de Waterpoort. De burgemeester deed dit samen met Marcus de Koning-Man van CoMensha en Sameena, ervaringsdeskundige en voormalig slachtoffer van mensenhandel. De landelijk rondreizende expositie toont 30 indringende portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel in Nederland. 

Signalen herkennen

Burgemeester Melissant: “Mensenhandel is een vorm van criminaliteit die ontzettend moeilijk zichtbaar is. Mensenhandel klinkt als ‘ver van mijn bed’, maar het is dichterbij dan je denkt. Door misleiding en uitbuiting wordt misbruik gemaakt van mensen in een kwetsbare positie. Het is belangrijk dat we onze ogen hier niet voor sluiten, maar signalen gaan herkennen en met die signalen iets gaan doen. Ik ben heel blij dat deze indrukwekkende expositie nu in Gorinchem te zien is.” 

Sameena biedt burgemeester Melissant de speciale fotokrant aan waarin de foto’s en verhalen van de expositie te lezen zijn. Foto: gemeente Gorinchem

Wereld van misleiding en uitbuiting

De buiten-expositie toont dertig paar ogen waarin de duistere wereld van mensenhandel weerspiegeld wordt. Dertig zeer schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Echte verhalen, van echte slachtoffers. Zij willen dat mensen te weten komen welk leed mensenhandel veroorzaakt. Een wereld die niet te bevatten is, waarin extreem geweld plaatsvindt. Een wereld van misleiding en uitbuiting, waarin mensen in kwetsbare positie gedwongen worden tot handelingen die zij niet willen. 

uc?id=1Pwtnwg0I QhsolroshT6t5A4tXPtITmX
Marcus de Koning-Man, adviseur Aanpak Mensenhandel bij CoMensha, coördinatiecentrum mensenhandel. Foto: gemeente Gorinchem

Rondreizende expositie

De buiten-expositie Open je ogen voor mensenhandel is tot en met 22 maart 2022 te bezoeken bij Buiten de Waterpoort. Gemeente Gorinchem vraagt samen met CoMensha en stichting Open Mind aandacht voor mensenhandel onder andere via de expositie. Gorinchem is de eerste stad in de regio Zuid-Holland Zuid waar de landelijk rondreizende expositie te zien is. Meer informatie over wat te doen bij signalen van mensenhandel is te vinden op www.gorinchem.nl/mensenhandel. 

uc?id=15YFHWovZPznED97KQch3mbALBDkKOBOL
Buiten-expositie Open je ogen voor mensenhandel is tot en met 22 maart te zien bij Buiten de Waterpoort. Foto: gemeente Gorinchem

Achtergronden

Gemeente Gorinchem werkt op het gebied van mensenhandel samen met Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie, het RIEC, zorgpartners en 24 gemeenten uit de eenheid Rotterdam. De buiten-expositie Open je ogen voor mensenhandel is een initiatief van CoMensha en stichting Open Mind en maakt onderdeel uit van de landelijke aanpak van mensenhandel in Nederland. CoMensha en stichting Open Mind willen met de campagne mensenhandel bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio