17.3 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Milieupas voor inwoners Gorinchem-Oost vanaf deze week in de brievenbus

De komende tijd zijn er veranderingen rond de afvalinzameling. Waardlanden voert de veranderingen samen met de gemeenten stap voor stap door. Inwoners van Gorinchem-Oost krijgen vanaf deze week een milieupas in de brievenbus. Vanaf 15 mei worden in Gorinchem-Oost de verzamelcontainers voor restafval afgesloten. Onder Gorinchem-Oost vallen ook Dalem en de wijken Laag-Dalem, Hoog-Dalem Wijdschild en de Binnenstad. In deze delen van de gemeente zijn de containers dan alleen nog te openen met de milieupas. Een belangrijke verandering waarmee de gemeente ook afvaltoerisme wil tegengaan.

Inwoners Gorinchem-West ontvangen milieupas later

Inwoners van Gorinchem-West ontvangen de milieupas een week later. Vanaf 22 mei worden dan ook de verzamelcontainers voor restafval in de Gildenwijk, Haarwijk, Lingewijk en Stalkaarsen afgesloten. Wie in een appartement, flat- of bovenwoning in Gorinchem woont, opent met de pas ook de nieuwe gft-containers in deze gemeente.

Na Gorinchem ontvangen inwoners van Vijfheerenlanden de milieupas

Eind juni is Vijfheerenlanden aan de beurt. Inwoners van Ameide, Hei en Boeicop, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland, Schoonrewoerd en Tienhoven krijgen rond 19 juni een brief toegestuurd met de milieupas. Vanaf 26 juni sluiten we in deze plaatsen de verzamelcontainers voor restafval af. De containers zijn dan te openen met de milieupas. Naar inwoners van Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag, Vianen en Zijderveld wordt de brief met de milieupas op 26 juni verstuurd.

Hier worden de verzamelcontainers voor restafval vanaf 3 juli afgesloten. Tot slot is in september Molenlanden aan de beurt. Bedrijven met een contract bij Waardlanden Reinigingsbedrijf BV ontvangen de komende periode ook een milieupas.

Inwoners buitengebied krijgen milieupas in de loop van 2023

Alle inwoners van het buitengebied in de vier gemeenten hebben in het najaar van 2022 een nieuwe restafvalcontainer bij hun woning gekregen. Nadat de verzamelcontainers voor restafval in hun gemeente zijn afgesloten, kunnen zij geen gebruik meer maken van deze verzamelcontainers. In de loop van 2023 ontvangen zij ook een milieupas. De pas is dan nodig voor toegang tot de milieustraten van Waardlanden.

Minder restafval door beter scheiden

De milieupas is onderdeel van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid van de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden. Dit beleid is vastgesteld in 2021. In het beleidsplan staat hoe de gemeenten samen met Waardlanden de hoeveelheid restafval willen terugbrengen van 232 kilogram in 2020 naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. Om dit doel te halen, moet afval beter gescheiden worden.

Belangrijk voor milieu én portemonnee

Doen we niets om de hoeveelheid restafval te verlagen, dan lopen de kosten voor de inzameling en verwerking van afval- en grondstoffen de komende jaren op. Doordat bijvoorbeeld de tarieven voor de verwerking van restafval en de belastingen van Rijksoverheid blijven stijgen. Met het nieuwe beleid proberen we de kosten per inwoner beheersbaar te houden. Minder restafval is dus belangrijk voor het milieu én uw portemonnee.

Bovendien is landelijk het doel dat er in 2050 geen restafval meer mag zijn. Al het afval moet dan, en liefst nog eerder, weer tot grondstof te verwerken zijn. Als we restafval voorkomen en meer hergebruiken, hoeven we minder nieuwe materialen uit de aarde te halen. Want alles dat we verbranden is voorgoed weg en kunnen we niet meer hergebruiken.
Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen zijn te vinden op: waardlanden.nl/samenafvalvrij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio