12.3 C
De Bilt

Onthulling herinneringsbord Amerikaanse bemanning B-17 bommenwerper in Arkel op 22 juni

Op donderdag 22 juni om 11:00 uur wordt aan de Achterdijk 1-3 te Arkel het herinneringsbord onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de Amerikaanse B-17 bommenwerper 42-5877 die daar op 22 juni 1943 door Duitse gevechtsvliegtuigen werd neergeschoten. De bommenwerper was op de terugweg naar de basis in Engeland na een bombardement missie op de synthetische rubber fabriek te Hüls in Duitsland.

Herinneringsbord

Met het herinneringsbord wordt eer betoond aan de piloot Harold Russell en zijn bemanning. Hij beval zijn bemanning om het vliegtuig te verlaten en draaide voor Gorinchem naar het noorden om zo te voorkomen dat het op Gorinchem zou stortten. Het vliegtuig kwam uiteindelijk neer in het gebied tussen de Gravinnekade en de Achterdijk te Arkel.

Een aantal bemanningsleden kwamen in en om Gorinchem neer en werden gevangen genomen door Duitse soldaten. Piloot Harold Russell werd enkele dagen later te Arkel gevangen genomen. Alle bemanningsleden overleefden de oorlog. Piloot Russell bleef na de oorlog bij de Amerikaanse luchtmacht en schopte het tot onderdirecteur van het Apollo programma van de NASA.

Onderdelen van het vliegtuig zijn te zien in het Sky of Hope WO2 en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren (www.egvl.nl)

Tevens wordt in het “weeghuisje” aan de Zuiderlingedijk in Spijk aandacht besteed aan deze Amerikaanse B-17.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio