1.4 C
De Bilt

Opening bewaakte fietsenstalling in Gorinchem

Gorinchem – Fietsers kunnen vanaf vandaag hun fiets gratis parkeren in een bewaakte fietsenstalling. In de Gorcumse binnenstad aan de Kruisstraat 13 opende de gemeente in samenwerking met Avres een bewaakte fietsenstalling.

Bewaakte fietsenstalling

Wethouder Joost van der Geest stalde vanochtend als eerste zijn fiets. Hiermee werd deze nieuwe fietsparkeerplek officieel geopend. Op het moment worden er fietsaanleunbeugels en fietsparkeervakken op strategische plekken in de binnenstad aangebracht. Een bewaakte fietsenstalling heeft de binnenstad nog niet en vormt een goede aanvulling in het aanbod van het fietsparkeren. Door zo veel mogelijk verschillende opties voor het fietsparkeren aan te bieden, is er voor elke fietser een fietsparkeerplek die aansluit bij de behoefte. 

Aantrekkelijke binnenstad

Het college hoopt ook dat de binnenstad hiermee aantrekkelijker wordt. Doordat er overal fietsen los geparkeerd worden, oogt de stad af en toe vrij rommelig. Voor inwoners en bezoekers wordt het zo aantrekkelijker om op de fiets naar de stad te komen. Je kunt de fiets immers op verschillende plekken en nu ook nog bewaakt stallen.

Samenwerking

Medewerkers van Avres en de BOA’s van de gemeente dragen samen zorg de fietsers te ontvangen. Bezoekers kunnen de fiets gratis stallen. De fiets wordt gelabeld en de eigenaar van de fiets krijgt een ticket mee als bewijs dat zijn of haar fiets gestald staat. Er is ook ruimte om kleine bagage achter te laten in de stalling.

Pilot fietsenstalling

De bewaakte fietsenstalling start vooralsnog voor een jaar. Uit onderzoek uit 2017 blijkt dat 40% van de geënquêteerde behoefte heeft aan een gratis bewaakte fietsenstalling. Slechts 4% geeft aan behoefte te hebben aan een bewaakte fietsenstalling wanneer zij daarvoor moeten betalen. Het is nog niet bekend welke openingstijden het beste aansluiten. Het komende jaar wordt dan ook gebruikt als pilot om inzicht te krijgen in de omvang van de behoefte en de beste openingstijden voor de bewaakte fietsenstalling.

Openingstijden

De stalling biedt ruimte voor ongeveer 50 fietsen. Er bestaat een mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden. De stalling is een half uur voor en na de winkelopeningstijden geopend. Dat geldt ook voor de donderdagavond en de koopzondagen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio