22.4 C
De Bilt

Pastorie aangewezen als gemeentelijk monument

Alblasserdam – De pastorie aan Cortgene 6 is sinds kort een gemeentelijk monument. Het schildje dat bij deze status hoort werd onlangs aan de gevel bevestigd. Het aantal gemeentelijke monumenten staat nu op 25.

Vlaamse voorgevel

Met hulp van de Historische Vereniging en de Erfgoedcommissie zijn de kwaliteiten van het pand in beeld gebracht. Het huis, volgens de gevelsteen gebouwd in 1882, heeft een fraaie zogenoemde Vlaamse voorgevel die het pand status geeft. De deskundigen roemen ook het lijstwerk dat in stuc is gemaakt en het ijzeren hek dat de voortuin scheidt van het trottoir. De Protestantse Gemeente Alblasserdam, eigenaar van de pastorie, heeft aan dit besluit haar medewerking verleend en wil de pastorie graag in deze staat behouden.

De Hervormde kerk (Cortgene 8) is een kruiskerk met een deels ingebouwde toren met achtzijdige opbouw en spits. Deze kerk werd in 1899 buitendijks gebouwd naar een ontwerp met neogotische elementen van A. van Nugteren, ter plaatse van een voorganger uit 1854.
De kerk is gerestaureerd in 2004. De voormalige pastorie (Cortgene 6) dateert uit 1882 en is uitgevoerd in eclectische vormen.

Erfgoed beschermen

De gemeente vindt het belangrijk om het cultureel erfgoed te beschermen.

Veel bijzondere gebouwen binnen het beschermde dorpsgezicht zijn aangewezen als beeldbepalend pand. Als een pand voldoende kwaliteiten heeft, kan de gemeente het aanwijzen als gemeentelijk monument.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio