25.7 C
De Bilt
woensdag, 29 juni 2022

Feestelijk moment restauratie luidklok Sint-Maartenskerk

Zaltbommel – De restauratie van de luidklok, de Grote Van Trier, in de Sint-Maartenskerk is succesvol verlopen. Op dinsdagavond 17 mei vond er daarom een feestelijk moment plaats. Wethouder Adrie Bragt las speciaal voor deze gelegenheid een gedicht voor.

Over de restauratie

De Grote Van Trier luidklok die in de Sint-Maartenskerk hangt, komt uit 1634. In maart 2021 werd er een scheur ontdekt. Deze scheur is gelast, de klok is uit de toren getakeld en vervolgens weer teruggeplaatst. De restauratie is goed verlopen. Van het begin tot einde van dit proces zijn beelden gemaakt, daarvan wordt een video gemaakt. Deze komt uit in de zomer. Wethouder Bragt: “Het is een historisch zeer waardevolle klok. Met deze restauratie krijgt het de waardering die het verdient. Onze prachtige Maartenstoren kan weer volop luiden.”

Het feestelijk moment

Op dinsdagavond vond er een feestelijk moment plaats om de succesvolle restauratie te vieren. Burgemeester Van Maaren en wethouder Adrie Bragt waren aanwezig bij de ceremonie in de Sint-Maartenskerk. Ook waren er leden van Stichting Sint-Maarten en omwonenden van het Kerkplein, Kerkstraat en de Nieuwstraat bij. Speciaal voor deze gelegenheid schreef wethouder Bragt een gedicht:

Van Trier was mijn maker,
Hij deed dat wel vaker.
Mijn klank deed ik horen,
Die iedereen kon bekoren.
Door de eeuwen heen zag ik op mensen neer,
In tijden van vreugde verdriet en nog veel meer.
Nu ik weer hersteld ben van een ernstige kwaal,
Wil ik graag weer klinken voor jullie allemaal.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio