5 C
De Bilt

Ruim 700 bomen opgehaald tijdens ophaaldag in Molenlanden

Molenlanden Ruim 700 inwoners vroegen voor een symbolisch bedrag bomen aan voor in hun tuin. Op zaterdagochtend 19 februari konden zij hun boom ophalen bij één van drie gemeentewerven. De sfeer was goed. Inwoners waren enthousiast over de bomenactie én over de kwaliteit van de bomen.

Inwoners bedachten verschillende oplossingen voor het ophalen van hun boom: van lopend, op de fiets, in de auto met of zonder aanhanger, tot een tractor en zelfs een sjofel werd ingezet om de bomen mee naar huis te nemen. Een mooi resultaat van de eerste ronde. De actie ‘2021 extra bomen’ wordt eind dit jaar en in het najaar van 2023 nog een keer herhaald.

uc?id=1W7X5475QtWGwdpKBhD6JRfqSB9XfTE44
Bomenophaaldag. Foto gemeente Molenlanden

Gezellig druk op de gemeentewerven

Vanwege de grote belangstelling konden inwoners in tijdsblokken hun boom ophalen. Bij het ophalen ontvingen inwoners ook materialen om de boom te planten, zoals een paal, band en een advies om de boom te planten én te onderhouden. Wethouder Johan Quik: “Leuk om te zien hoe enthousiast inwoners zijn, ze vinden het een mooie actie. En ze zijn blij verrast over de kwaliteit van de bomen.”

De 700 bomen werden op verschillende manieren opgehaald: lopend, fietsend, in de auto met of zonder aanhanger, met de tractor en zelfs een sjofel werd ingezet om de bomen thuis te brengen. Johan Quik: “De sfeer op de ophaaldag was goed. En inwoners haalden niet alleen hun eigen boom op, maar namen ook gelijk één of meer bomen voor een ander mee. Ook dat was mooi om te zien.”

Bomenophaaldag. Foto gemeente Molenlanden

Molenlanden alweer een stuk groener

Wethouder Teunis Jacob vult aan: “We zijn blij dat zoveel inwoners meedoen in deze eerste ronde van de actie ‘2021 extra bomen’. Met deze 700 bomen wordt onze gemeente echt een stuk groener. Hiermee geven we invulling aan onze klimaatopgave en verhogen we de biodiversiteit. Maar een boom is vooral ook een mooie groene beleving. Ik wens alle nieuwe boomeigenaren dat zij van hun boom in de tuin genieten. Van het blad en de bloemen in het voorjaar, de vruchten, de bijen en de vlinders die het aantrekt, van de natuurlijke schaduw in de zomer en van de wisselende bladkleuren in de herfst.”

Keuze uit 16 verschillende bomen

Bijna de helft van de inwoners kozen voor een appel, peer of magnolia. Daarna volgden een witte of roze kers. Ongeveer de helft van de inwoners koos voor een kleine boom, 36% koos voor middelgrote boom zoals een esdoorn, en 15% van de inwoners koos voor een grote boom. In die categorie bleek de winterlinde veruit favoriet.

Bomenophaaldag. Foto gemeente Molenlanden

Ambitie om 2021 extra bomen te planten

Molenlanden wordt groener met 2021 extra bomen. Samen met Stichting Duurzaam Molenlanden wil de gemeente deze ambitie in de komende 2 jaar realiseren. Met hulp van inwoners, want alleen de openbare ruimte is niet voldoende.

Eind dit jaar en eind 2023 wordt de actie nog een keer herhaald

Zodra hierover meer bekend is, informeert de gemeente via berichten op de gemeentepagina, via de website en social media. Nu al meer weten? Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Duurzaam Molenlanden:  www.duurzaammolenlanden.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio