17.4 C
De Bilt

Voortgang sanering vervuilde grond golfbaan Spijk in gemeente Lingewaal

De sanering van de vervuilde grond bij de golfbaan in Spijk krijgt een nieuwe impuls. Eigenaar The Dutch gaat met een nieuwe partner ESG aan de slag om het gebied te saneren en verder te ontwikkelen. De gemeente blijft nauw betrokken.

Het afgelopen jaar hebben The Dutch en de gemeente veel gesprekken gevoerd over effectieve, duurzame aanpak van de milieuschade door het verkeerd gebruik van staalslakken op het terrein. Daarnaast is gesproken over de toekomstige invulling en functie van het gebied. Met een nieuwe partner, het bedrijf ESG, hoopt The Dutch vaart te maken met de sanering en de gebiedsontwikkeling.  De verwachting is dat de sanering begin 2025 kan worden afgerond.

Invulling sanering

The Dutch en ESG werken samen met de gemeente aan een basis voor duurzame toekomst van het terrein. De gemeente houdt daarbij de lange termijn voor ogen: milieuschade moet worden opgelost en voorkomen en er blijven opties voor sport, recreatie, energieopwekking en energieopslag in het gebied. ESG en The Dutch gaan voortvarend aan de slag met een nieuwe aannemer om de sanering aan te pakken in combinatie met de gebiedsontwikkeling.   

Zonnepark

Om de sanering te bekostigen, ligt er een voornemen om een tijdelijk zonnepark van circa 37 hectare te realiseren. De investering hiervoor wordt gedaan door ESG. Gezien de omvang van de investering heeft ESG de gemeente gevraagd om 5 miljoen te financieren. ESG wil dit bedrag in 7 jaar terugbetalen vanuit de opbrengsten van de zonneweide. In de gemeenteraadsvergadering van 27 juni kunnen de raadsleden zich uitspreken over het publiek belang van deze lening.

Samenwerkingsovereenkomst

Het is in ieders belang om de voortgang van het saneren erin te houden op een manier die goed is voor het milieu. Dit geldt zowel voor de uitvoering als voor het monitoren van de vervuiling van bodem en grondwater. Daarom ondertekenen The Dutch, ESG en de gemeente een samenwerkingsovereenkomst, waarmee ze toezeggen zich hier hard voor te maken. De gemeente behoudt hierbij echter wel haar onafhankelijkheid als bestuurlijk toezichthouder en handhaver op milieugebied.

Bewonersavond

Op 8 juni organiseert de gemeente een informatieavond voor direct omwonenden om hen bij te praten over de ontwikkelingen en de manier waarop de gemeente en partijen als het waterschap en de omgevingsdienst erop toezien dat de milieuschade wordt opgelost en verder voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio