14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Sergeant Mark Weijdt wordt als held vereeuwigd door viaduct in Druten naar hem te vernoemen

Het viaduct over de Maas en Waalweg bij Afferden, draagt vanaf gisteren de naam van Sergeant Mark Weijdt. Mark Weijdt uit Puiflijk kwam in december 2008 om het leven door een bermbom in het Afghaanse Uruzgan. De vernoemingsceremonie ‘Held op kunstwerk’ vond plaats tijdens een besloten bijeenkomst.

Bij de officiële ceremonie ‘Held op kunstwerk’ in het dorpshuis de Lier in Puiflijk was familie van Mark Weijdt aanwezig. Ook vertegenwoordigers van het Ministerie van Defensie, provincie Gelderland, veteranenorganisaties en het gemeentebestuur van Druten woonden de bijeenkomst bij. Een kwintet van het Fanfare Korps Nationale Reserve zorgt voor de muzikale omlijsting.

Mensen nodig die voor vrijheid durven vechten

De ceremonie opende met muziek. Daarna sprak burgemeester Sigrid Sengers warme woorden. ‘Hoewel Mark voor zijn familie en vrienden nooit is weggeweest, zullen ook mensen die zijn naam niet kenden, ermee vertrouwd raken. Voor een nieuwe generatie streekgenoten zal Mark Weijdt op een of andere manier bij hun leven gaan horen.’ Daarmee verwees ze naar het naambord op het viaduct. Hier is de naam van Sergeant Mark Weijdt voor iedereen zichtbaar.

Ceremonie onthulling naambord
Ceremonie onthulling naambord – Foto: Mitchel Koet

Kolonel bd Ten Anscher vertelde als secretaris van het Veteranen Platform over het project ‘Helden op kunstwerk’. Hierbij worden bruggen en viaducten vernoemd naar gesneuvelde militairen. Plv Bataljonscommandant Majoor Derkse sprak over zijn samenwerking met Mark Weijdt. ‘Om onze vrijheid en manier van leven te beschermen zijn er mensen nodig die voor die vrijheid durven vechten. Mensen zoals Mark.’

Onthulling vernoeming viaduct naar Sergeant Mark Weijdt

Het naambord werd symbolisch onthuld door een zus van Mark Weijdt en de zoon van een van zijn buddy’s. Hiermee is de vernoeming van het viaduct naar Sergeant Mark Weijdt officieel. ‘Vandaag zijn we bij elkaar voor een eerbetoon aan Mark, aan de persoon die hij was. Een held’, sloot burgemeester Sigrid Sengers af. John Weijdt, Marks vader, dankte voor deze eervolle vernoeming.

Project ‘Helden op kunstwerk’

Landelijk worden bijna 50 viaducten (in vaktaal ‘kunstwerk’) vernoemd naar omgekomen militairen. Het is een initiatief van het Ministerie van Defensie en het Veteranen Platform. Zij doen dit in samenwerking met Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Met de vernoeming van bruggen en viaducten worden militairen zichtbaar gemaakt die in het recente verleden hun leven gaven. Hiermee ontstaat een blijvende en passende herinnering aan hen, die zich onvoorwaardelijk hebben ingezet voor de veiligheid van anderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio