14.8 C
De Bilt

Toerist in Leerdam: erop uit met het OV

Leerdam – In deze laatste week van de zomervakantie geven we je weer een nieuwe tip in de reeks Toerist in eigen land: erop uit met het OV. Want om een leuke dag te hebben, hoef je helemaal niet ver van huis. In de regio is genoeg te zien en te ontdekken. Reis jij met ons mee naar Leerdam?

Leerdam

De stad Leerdam ligt heel centraal middenin Nederland. Sinds 1765 is het dé glasstad van Nederland en over de hele wereld is men bekend met Leerdammer kaas. Hoog tijd om eens een dagje door te brengen in deze gezellige stad aan de rivier de Linge. Met onze treinverbinding de MerwedeLingelijn, reis je gemakkelijk af naar het centrum van het stadje.

Tip 1: De Glasroute

Leerdam is bekend geworden vanwege de glasblazers, die in de stad hun ambacht uitvoerden. Dichtbij het station vind je het startpunt van de Glasroute. Deze route loopt langs verschillende bezienswaardigheden en galerieën waarin de glaskunst te bewonderen valt, zoals de 49 kubussen en de glasblazerij. Een stop die je zeker niet mag overslaan op deze route, is het Nationaal Glasmuseum. Hier vind je verschillende tentoonstellingen over glas in de breedste zin van het woord.

Het museum bevindt zich een klein stukje buiten het centrum. Iets te ver lopen? Vanaf bushalte ‘station’ rijd je in nog geen vijf minuten naar het Glasmuseum met buslijn 903.

Tip 2: Hofje van mevrouw van Aerden

Het hofje van mevrouw van Aerden is gebouwd in 1770 naar aanleiding van het testament van Maria Ponderus. Zij overleed in 1764 op 92-jarige leeftijd als weduwe van Pieter van Aerden. Het Hofje is volgens het testament bestemd voor behoeftige vrouwelijke familieleden van Maria Ponderus of van Pieter van Aerden. Er bestonden in de 18e eeuw namelijk geen sociale voorzieningen. Vandaag de dag biedt het ‘vrouwenhofje’ nog steeds huisvesting aan ongehuwde, protestantse dames. Daarnaast vind je bij het hofje een museum en kun je door de binnentuin wandelen.

Tip 3: Maak een rondvaart

Kom een rondvaart maken op de Linge en ontdek de Betuwe. Vanaf de schepen van Rederij Leerdam kun je tijdens een rondvaart genieten van het prachtige uitzicht. De vaste vertrekplaats ligt aan de rand van het oude centrum van Leerdam. Bij vertrek heb je een schitterend uitzicht op de haven, de oude stadswallen en de glasfabrieken.

Praktische info

MerwedeLingelijn – station Leerdam
U-OV flex buslijn 903 – halte Glasmuseum

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio